Най-дългият и висок стъклен мост в света беше затворен в петък, само две седмици след като беше открит в Централен Китай, заради нашествие на туристи, предаде ДПА.
Броят на туристите, които могат да посетят моста, е ограничен до 8000 на ден. Откакто той беше открит на 20 август, обаче по него преминават повече от 10 000 души дневно.
В Китай откриха най-дългия и висок стъклен мост (СНИМКИ/ВИДЕО)
“Софтуерни и хардуерни проблеми заради големия поток посетители“ наложиха временно затваряне на моста, заяви управителният комитет на атракцията. Докато мостът не работи, ще бъде “усъвършенствана вътрешната система“. Промените обаче трябва да бъдат одобрени официално, преди мостът да бъде отворен отново.
Преминаващите по стъкления мост не могат да носят обувки с високи токчета, нито каквито и да е принадлежности, освен портфейл и мобилен телефони с калъф. Билетът струва 138 юана (21 щатски долара). Резервациите трябва да се правят един ден предварително.
Мостът е проектиран от израелския архитект Хаим Дотан. Построяването му е струвало 3,4 милиона щатски долара.
Мостът е над големия каньон в националния парк Чжанцзяцзе, в провинция Хунан. Дълъг е 430 м, широчината му е 6 метра. Той е съставен от 99 трислойни прозрачни стъклени панела, които съединяват каньона на височина 300 метра. Наричат местността “Планините от “Аватар“, защото там е заснет едноименният филм на Джеймс Камерън.
Източник: БТА