Две години затвор грозят американски гражданин, който е публикувал негативна оценка за хотел в Тайланд. Той е бил осъден от курортния комплекс според строгите закони срещу клеветата в страната.  

„Съвременно робство“ – в това Уесли Барнс обвинява хотела, в който е нощувал в Ко Чанг по източното крайбрежие на Тайландския залив. Той публикува рецензията си в няколко платформи, сред които и популярната „ТрипАдвайзър“.

От „Дъ Сий Вю Ризорт“, обаче, отричат обвиненията на госта им да са верни и от своя страна го обвиняват в опетняване на репутацията им.

Конфликтът между Барнс и хотела започва, когато на туриста му е отказано да внесе собствена бутилка алкохол, докато вечеря в ресторанта. Според изявление на хотелиерите, американецът е отказал да плати таксата за доставка на алкохолни напитки по поръчка. След намеса на управителя в спора тя все пак е била отменена.

След напускането на хотела туристът е изразил мнението си в интернет, но пред Би Би Си той твърди, че постът му в „ТрипАдвайзър“ никога не е бил публикуван заради вътрешните правила на платформата.

От курортния комплекс са се опитали да се свържат с госта си множество пъти в рамките на един месец, за да разрешат случая без намесата на властите. Въпреки това хотелиерите твърдят, че са били игнорирани, докато не са подали оплакването си в полицията.

След повдигането на обвинението Барнс е бил задържан и е прекарал няколко нощи в затвора. След това е бил пуснат срещу гаранция. Американецът е загубил работното си място в Тайланд и се притеснява как ще си осигури ново заради публичността на случая.

Следващото дело е насрочено за началото на октомври. Ако тогава Барнс бъде обявен за виновен, ще трябва да прекара две години в затвора, въпреки че той още се надява да разреши конфликта директно с управата на „Дъ Сий Вю Ризорт“, защото намира дори престоя в ареста като „страховит“.