Н ад шестте хиляди острова, съставляващи японския архипелаг, имат ново попълнение, след като учените казаха, че подводно вулканично изригване на 1200 км южно от Токио е създало нова суша, пише британският вестник The Guradian, цитиран от “Фокус”. Островът е формиран в Тихия океан на около 50 км южно от Минами Йото, най-южният остров от групата Огасавара.

Бреговата охрана на Япония заяви, че новият остров е с форма на полумесец с диаметър около 1 км. Но ако това е някакъв прецедент, то неговото присъствие може да се окаже ефимерно.

Много ще зависи от това, дали това, което го формира: пепелта и други фрагменти ще устоят на океанското вълнение, но продължаващата вулканична дейност може да доведе до потоци от лава, които в крайна сметка образуват по-трайна твърда обвивка.

Островите, образувани по подобен начин в района през 1904, 1914 и 1986 г. до един са изчезнали поради ерозия. През 2013 г. седмици на вулканична дейност дадоха начало на остров, който се сля със съществуващ остров, Нишиношима, за да създаде нова суша, която за известно време приличаше на анимационното куче Снупи.

Бреговата охрана е открила острова в неделя, след като е наблюдавала изригването от въздуха, като екипажът е открил и парчета пемза (вулканична скала), плаващи по морето в широк район.

Появата на нови острови в най-южните райони на Япония може да има потенциални геополитически последствия, ако тяхното разположение позволява на правителството да увеличи територията на страната, макар и само с няколкостотин метра.

Въпреки това, дори ако най-новата суша оцелее и бъде добавена към територията на Япония, местоположението ѝ в близост до Минами Йото означава, че е малко вероятно да се наложи промяна в териториалните води на страната или изключителната икономическа зона, пише японската преса.

Красотата на Окинава, Япония
9 снимки

Окинава Япония

Окинава Япония

Окинава Япония

Окинава Япония

 • Седемте най-красиви острови в Гърция

  Седемте най-красиви острови в Гърция

 • 6 уникални места в Европа, за които не сте чували

  6 уникални места в Европа, за които не сте чували

 • Мощно свлачище в Япония, хора в неизвестност

  Мощно свлачище в Япония, хора в неизвестност

 • 7 места, където хората живеят най-дълго

  7 места, където хората живеят най-дълго