Вучич вижда нарастващ натиск на Запада върху Сърбия

Вучич вижда нарастващ натиск на Запада върху Сърбия

Западът засилва натиска върху Сърбия, очаквайки признаването на независимостта на Косово. Това обяви сръбският президент Александър Вучич след заседание на Съвета за национална сигурност на западната ни съседка, информира “Новости”.

Заседанието е продължило няколко часа, като една от основните теми е била ситуацията в Косово и Метохия.

От Сърбия в целия Запад се очаква да приеме независимостта на Косово и това е същността на целия процес. Всичко, което искат от нас, се побира в едно предложение. (…) Нищо не се е променило особено освен това, че това желание ще бъде изразено по-значително и по-драматично, отколкото беше преди”, коментира каза Вучич на пресконференция.

В края на февруари сръбското външно министерство категорично осъди доклада на Европейския парламент, одобрен от неговата комисия по външна политика. Според Белград документът “по недопустим и неуместен начин призовава страните членки на ЕС да признаят едностранно независимостта на Косово”.

През 1999 г. въоръжена конфронтация между албанските сепаратисти от Армията за освобождение на Косово и сръбската армия и полиция доведе до бомбардировките на Югославия (която по това време се състоеше от Сърбия и Черна гора) от силите на НАТО. На 17 февруари 2008 г. косовско-албанските структури в Прищина едностранно обявиха независимост от Сърбия.

Косово не е призната от Русия, Китай, Иран, Испания, Гърция и редица други държави. Белград през 2011 г. започна преговори за нормализиране на отношенията с косовските албанци чрез посредничеството на ЕС.

относно dovijbg

Проверете също

Google плати 3 млн. рубли глоба за неспазване на изискванията на Русия

Google плати 3 млн. рубли глоба за неспазване на изискванията на Русия

Google е платил глоба от 3 млн. рубли (малко над 34 000 евро) в Русия …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *