К осмическият апарат “Вояджър 1” е засякъл слаб, монотонен шум от междузвездното пространство, съобщават учени чрез специализираното издание Nature Astronomy, цитирано от CNET. Апаратът и неговият “колега” “Вояджър 2” са двата, създадени от човека обекта, които се намират най-далеч в космоса.

“Вояджър 1” се намира на над 22,5 млрд. км. от Земята, отвъд рамките на Слънчевата система в междузвездното пространство. Въпреки това все още успява да изпраща данни обратно до Земята и изучава празното, тъмно пространство, което има доста интересни характеристики.

Една от новостите е слаб, монотонен шум, който е засечен системата за анализ на плазмени вълни. Учените го сравняват с дъждовни капки, които падат по прозорец. В случая обаче става дума за плазмени вълни от междузвезден газ.

Произходът му е естествен и не е дело на извънземна цивилизация. Шумът съпътства “Вояджър 1” вече над 1,5 млрд. км. През това време учените са успели да определят, че шумът не е от слъчевата активност. Случващото се показва на астрономите, че могат да събират данни за междузвездното пространство постоянно, без да се налага да изчакват явление като слънчево изригване, което да “раздвижи” тази зона.

Заради възрастта и техническите възможности на двете сонди “Вояджър”, те не могат да събират много данни. Ще са нужни нови, по-модерни и мощни апарати, които обаче са планирани най-рано през следващото десетилетие.

До тогава учените ще продължават да разчитат на двете сонди “Вояджър”. Миналата година беше обновена комуникационната система с по-мощни предаватели, за да достигат апаратите. Те бяха изведени в космоса през 1977 г. и от тогава продължават да работят и пътуват все по-далеч в Космоса.

   

  

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>