Виена разхлабва строгите мерки от 3 май

Виена разхлабва строгите мерки от 3 май

Властите в австрийската столица Виена предпазливо ще разхлабят строгите мерки за блокиране заради коронавируса през следващата седмица, месец след въвеждането му. Това заяви кметът Михаел Лудвиг във вторник, предаде “Ройтерс”.

Той критикува плановете на правителството за облекчаване на ограниченията на национално ниво от следващия месец.

Заразените в национален мащаб са намалели през този месец, но остават висок брой – над 1500 на ден. Въпреки това канцлерът Себастиан Курц миналата седмица заяви, че ресторантите, хотелите и театрите ще отворят отново на национално ниво на 19 май, въпреки че провинциите могат да имат по-строги правила на местно ниво, ако е необходимо.

“Ситуацията се подобрява, но все пак трябва да се приема много сериозно”, заяви кметът на Виена Михаел Лудвиг на пресконференция, по време на която обяви, че магазините с несъществено значение ще отворят отново в понеделник, 3 май. “По отношение на 19 май и съобщението на правителството, че ще бъдат отворени много обекти по едно и също време, лично аз вярвам, че тук трябва да се действа много внимателно”, каза Лудвиг. “Мисля, че такова общо отваряне е много трудно и тук съм съгласен с огромното мнозинство от експерти”, каза той и добави, че никой не може да даде надеждна прогноза за ситуацията повече от 10 дни напред.

Австрия досега наложи три национални блокади. Виена въведе такива мерки на 1 април, за да се помогне на болниците, изправени пред колапс заради по-опасния “британски” щам. Най-силно засегнатите от мерките провинции бяха Виена, Долна Австрия, както и Бургенланд, който граничи с Унгария.

Министърът на здравеопазването на Австрия обяви по-рано през април, че подава оставка заради премного работа и изтощение при управлението на здравната криза. Рудолф Аншобер пое поста в началото на миналата година, когато Зелената партия сформира неочаквана коалиция с консерваторите на канцлера Себастиан Курц, малко преди да започне коронавирусът да се разпространява в Европа. Аншобер е от Зелената партия.

Австрия има над 611 000 случая на коронавирус и над 10 098 починали.

относно dovijbg

Проверете също

Нобеловите награди няма да имат полови или етнически квоти

Сподели Н обеловите награди няма да имат полови или етнически квоти, съобщи АФП, като цитира …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *