Находката е била намерена на 800 километра северозападно от Буенос Айрес, столицата на латиноамериканската страна, а за нея съобщава немският вестник Die Frankfurter Allegemeine Zeitung, цитиран от Фокус.

Точното местоположение на откритието е в провинция Чако, в местността Кампо дел сиело в община Ганседо, предава ДПА, цитирана от БТА.

В близост до мястото, където е бил открит метеоритът-гигант се намира “находище” на метеорити, както и поне 26 кратера. Тези небесни обекти са с железен състав, а първият метеорит в местността е бил открит още през 1576 година, макар че съдбата му след това е неясна.

В района се провеждат експедиции още от 19 век.

Метеоритът е паднал на Земята преди около четири хиляди години, като се предполага, че той, както и другите метеорите в околността са част от разпаднал се в атмосферата обект, който е имал диаметър от около 4 метра.

Причина за голямото тегло на намерените останки се крие във високата плътност на разпадналия се метеорит.

Разпадналият се метеорит е причинил големи щети при сблъсъка си със Земята – областта наоколо е осеяна с кратери, като най-големият от тях има диаметър от 115 метра.

Това е второто най-голямо небесно тяло, откривано някога на планетата. Първенец остава метеоритът Хоба с тегло от 50 тона, открит в африканската държава Намибия.

Въпреки това, метеоритът разпаднал се над Аржентина е бил по-тежък от Хоба, защото общото тегло на намерените до сега отломки в Аржентина е над 60 тона.

Кой е най-големият метеорит, паднал на територията на България >> >> >>