В телата на бебетата има 15 пъти повече микропластмаси, отколко при възрастните, този тревожен факт установи ново изследване, съобщава БГНЕС.

Микропластмасите са малки парчета пластмаса с размер под 5 мм. Микропластмасите се използват в различни индустрии като козметика, биотехнологии, продукти за измиване и капсули с лекарства. Но те могат да бъдат създадени и при разграждане на пластмасови материи, например при нещо толкова просто като пране на синтетични дрехи. Друг начин за създаване на микропластмаса от самите бебета е чрез дъвчене на пластмасови играчки или биберони.

Изследователите смятат, че начинът, по който бебетата натрупват толкова високи нива на микропластмаси е именно последният.

Екипът е изследвал за два често срещани вида пластмаси – полиетилен терефталат (PET) и поликарбонат (PC). Във всички проби открили поне един вид микропластмаса.

За съжаление, все още не се знае какво точно е въздействието на микропластмасата върху човешкото здраве. Но има нарастваща загриженост, че тя може да бъде много вредна. Най-малките парчета могат да преминат през клетъчните мембрани и да влязат в кръвообращението като миниатюрни тромби.

Изследвания с лабораторни животни са показали, че микропластмасите причиняват клетъчна смърт, възпаления и метаболитни нарушения.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>