Т урското министерство на здравеопазването забрани употребата на лекарството Хидроксихлорохин, използвано за лечение на болни от ковид-19, съобщава БТА.

Лекарството е премахнато от рецептурника на здравното министерство, тъй като е установено, че е “неефикасно”.

Хидроксихлорохин в продължeние на немалко време през първия и втория етап на пандемията на коронавируса в Турция се ползваше активно при лечение на болните от ковид-19 по препоръка на здравното министерство. А здравният министър Фахреттин Коджа и други експерти разказваха в телевизионни интервюта за ефикасността на препарата.

След разразилите се спорове, в които преобладаваха негативните оценки и след като редица страни по препоръка на Световната здравна организация забраниха лечение с Хидроксихлорохин, турското здравно министерство предприе радикални мерки.

Отначало с циркулярно писмо предупреди болничните заведения да не използват препарата.

Последва отстраняването на препарата от рецептурната листа на здравното министерство, което има смисъла на забрана за продажба и ползване при лечение на болни от ковид-19.

Междувременно, турското здравно министерство вчера за пръв път от много време отчете спад на смъртните случаи от коронавирусната инфекция за денонощието. Има и тенденция на спад в броя на заразените през последната седмица.

По данни на здравното министерство на 7 май са били установени 20 107 новозаразени и 278 починали от ковид-19.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>