К оронавирусът обхвана целия свят през изминалата година и половина, но има места, където случаи на COVID-19 не са регистрирани. Повечето от тях са отдалечени райски кътчета. Но дори и те са засегнати от пандемията, макар и не пряко.

Тонга

В Тонга до момента не е отчетен нито един случаи на COVID-19. Малката страна в Океания с население от 105 695 души въведе строги правила за пътуване от февруари, като на практика затвори границите си на 29 март, след като на близкия остров Фиджи откриха заразен с коронавируса. Беше позволено единствено връщането с полет на няколко десетки тонгоанци от Фиджи през юли, които бяха поставени под карантина в строго охраняван от полицията хотел.

Тонга
Тонга
Източник:
iStock/GettyImages

Тувалу

Тувалу, чието население е 11 793 души, е едно от най-изолираните места в света. Райското кътче в Океания се посещава от по-малко от 200 туристи годишно. Това вероятно е основният фактор за нулевия брой случаи на COVID-19.

Науру

Науру е толкова малка страна, че може да се обиколи за един ден. В нея живеят 10 823 души. Също се намира в Океания и е много отдалечена. Естествената изолация е предотвратила заразяването с COVID-19 на нейните жители.

Науру
Науру
Източник:
iStock/GettyImages

Токелау

Токелау се състои от три тропически коралови атола в южната част на Тихия океан. Тя е зависима територия под юрисдикцията на Нова Зеландия, въпреки че самоопределя като отделна нация. Трите атола имат обща площ от малко на д 10 квадратни километра. Няма летище. Населението е около 1500 души. Това е първата икономика, която изцяло се захранва от възобновяема енергия. И няма нито един случаи на COVID-19.

Микронезия

Федералните щати на Микронезия са съставени от повече от 600 острова, като заемат по-малко от 800 квадратни километра земя и над два и половина милиона квадратни километра океан. Страната получи ваксини и тестове за коронавируса от САЩ, Китай и Япония. Досега не е отчела нито един случай на COVID-19.

Островите Кук

Това са 15 малки острова, разположени в южния Тихи океан, на повече от 3000 километра североизточно от Нова Зеландия. Формално се намират под новозеландска юрисдикция, но са с автономен статут.  Властите там наложиха задължителна карантина при влизане и временно забраниха пристигането на туристически кораби в своите пристанища. Няма регистрирани случаи на COVID-19.

Островите Кук
Островите Кук
Източник:
iStock/GettyImages

Американска Самоа

Американска Самоа се състои от пет острова и два атола в южната част на Тихия океан. Това е автономна територия на САЩ. Населението е около 55 000 души, има и летище. Засега няма регистрирани случаи на COVID-19.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>