Талибаните имат по-мощна бойна авиация от България и дузина страни от НАТО

Талибаните имат по-мощна бойна авиация от България и дузина страни от НАТО

Талибаните са получили 48 бойни хеликоптери и самолети след изтеглянето на американските войски от Афганистан. Това разкри в. “Дейли мейл”, позовавайки се на собствено разследване.

Таблоидът припомня, че в края на месец юни афганистанските военновъздушни сили са наброявали 167 единици бойна техника. Става дума за 108 хеликоптера и 59 самолета. Преди превземането на Кабул от талибаните, все пак 46 единици ВВС техника успяха да кацнат в Узбекистан, включително 24 хеликоптера.

Според американските военни преди последния си полет от Афганистан те са повредили 73 самолета. Като се имат предвид тези данни, 48 самолета и хеликоптера все са в ръцете на талибаните, но в момента не е известно в какво техническо състояние се намират, застрахова се “Дейли мейл”.

Вестникът подчертава, че талибаните разполагат с бойна авиация, която надвишава броя на военновъздушните сили на поне 10 държави от НАТО, като Албания, Исландия, Люксембург, Латвия, Литва и Естония ( без да се брои България-бел.ред).

“Дейли мейл” също така посочва, че талибаните в сряда вече са опитвали да използват хеликоптер за бойни операции в афганистанската провинция.

Експлоатацията на бойна авиация изисква обучени специалисти, пилоти и технически персонал. Талибаните набират пилоти от правителствените военновъздушни сили, посочва “Дейли мейл”.

Повечето от въпросните самолети и хеликоптери обаче са построени през 80 -те години на миналия ХХ век и се нуждаят от постоянна поддръжка и части. Освен това, както отбелязва вестникът, новите афганистански власти едва ли ще могат да си позволят управляеми ракети и други оръжия.

относно dovijbg

Проверете също

Роналдо: Трябва да обявим смъртта на нашия син

Сподели “С най-дълбока тъга трябва да обявим смъртта на нашия син. Това е най-голямата болка, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *