Спряно е загробването на птици в Хасковско. Това стана ясно след проведен днес протест и пътна блокада на жители и започната проверка на екоинспекцията в Хасково как е издадено разрешителното, предаде bTV.

Припомняме, че по-рано днес протест организираха жителите на хасковското село Малево. Недоволството им бе предизвикано факта, че място в тяхното землище е определено за загробване на 40 000 пилета от птицеферма с установено огнище на птичи грип в съседно село.

Решението за погребването на птиците там е било взето през 2018 г. на междуведомствена комисия и е съгласувано в РИОСВ-Хасково и Басейнова дирекция.

Основните притеснения на хората бяха, че българските институции действат, без да се съобразяват с местното население и местната власт”, заяви кметът на Малево Михаил Михайлов, който не е бил предварително уведомен.

Определеното място за загробване се намира в близост до параклис с лековита вода и чешма, притеснени са местните.

Междувременно, от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установиха огнище на птичи грип във ферма за отглеждане на кокошки носачки в пловдивското село Трилистник.

От БАБХ посочват, че от 2017 г. досега в същия обект се установява огнище на заболяването за четвърти път.

В птицефермата са били отглеждани около 40 000 птици, като съмнението за заболяване сред тях е породено от повишена смъртност. Положителният резултат за инфекцията при птиците е бил потвърден от Националната референтна лаборатория по Инфлуенца и Нюкясълска болест по птиците към НДНИВМИ в София.

Издадена е заповед на БАБХ за мерки за контрол на огнището, като предстои останалите в животновъдния обект заболели и контактни птици да бъдат умъртвени по хуманен начин.

Около птицефермата е определена 3-километрова предпазна зона.