Спонсорите, които така и не наляха пари в Левски

Спонсорите, които така и не наляха пари в Левски

Ако използвате търсачката на Гугъл, когато напишете думите “Левски” и “спонсор”, с изненада ще откриете цели 61 100 резултата. Може би и точно толкова пъти сме били информирани за богати компании готови да подпомагат гранда. Особено през последните години, когато след ерата “Батков”, клубът периодично изпитва тежки финансови проблеми.

Поради този факт, ТОПСПОРТ ще ви припомни за част от “спонсорите”, които дълго време биваха свързвани с Левски, но така и не пристигнаха в клуба.

Ретроспекцията е актуална и към този миг, когато президентът Наско Сираков обещава на килограм светло бъдеще за “сините”, но без нищо конкретно! А борбата за получаването на лиценз е безмилостно жестока…

“ГАЗПРОМ”

Руският енергиен гигант беше и все още е най-голямата мечта на редица ръководители. Най-близо до парите на компанията сякаш е бе Тодор Батков през 2014 година. Ето какво казва той по темата:

“Това се случи в централата на “Газпром” в Москва и в присъствието на двамата ръководители на “Газпром”. Сделката беше за спонсорство за пет години по 4.2 млн. евро на година, плюс остана да мислят (тогава строяхме трибуната или щяхме да почваме да я строим, вече не си спомням) да дадат още 5 милиона евро да ни помогнат за строежа. Изрично казах, че стадионът ще се казва “Арена Газпром – Георги Аспарухов”.

След като се прегръщахме, им казах, че в момента, в който тръгне да се действа, за да засвидетелствам съпричастност, ще прехвърля и безвъзмездно пакет от 20-30%. Тогава “Газпром” поставиха изрично условие – стартираме в момента, в който стартира строителството на “Южен поток”. Знаете какво се случи”.

През изминалата година се заговори, че Наско Сираков също прави опити за връзка с енергийния гигант, но по сегашното финансово положение в Левски, нагледно се вижда, че не е успял.

“ЛУКОЙЛ-БЪЛГАРИЯ”

Откакто пое издръжката на баскетболния тим, нефтената рафинерия регулярно е спрягана за бъдещ генерален спонсор на футболния Левски. Мнозина вярват, че подобно партньорство ще реши всички финансови проблеми на “Герена”. Бизнесменът Валентин Златев обаче неколкократно обявява, че такава възможност не съществува.

Наскоро ТОПСПОРТ ви припомни негови думи от януари, 2018 година.

“Във всяка държава Лукойл подкрепя различни спортове. В Русия това е Спартак (Москва), който е футболен шампион. В България ние подкрепяме спортовете баскетбол и волейбол. Засега други амбиции нямаме”.

Към днешна дата бизнесменът не е част от холдинга, а дали мнението му се е променило, предстои да разберем.

БУКМЕЙКЪРИ

Най-любимата “дъвка” за журналисти, президенти на Левски и “сините” фенове. Не минават и няколко месеца без да се обяви на всеослушание, че има разговори с водещи чуждестранни букмейкърски компании, които са готови да инвестират сериозна сума в развитието на отбора.

За последните години най-често чувахме имената на хазартни рекламодатели от Острова. Със задачата им да ги доведе на “Георги Аспарухов” периодично се захващаше Спас Русев. До този момент без успех.

За една от тях дори се говореше и с конкретни параметри – по 1 млн. лева на година. Тези пари все още са мираж.

До този момент Левски е получавал пари единствено от родни букмейкъри в лицето на efbet и вече несъществуващата “Национална лотария”.

HUAWEI

Водещият китайски телекомуникационен гигант “Huawei” стартира преговори за спонсорство с един от най-големите български футболни клубове – Левски. Партньорството се очаква да влезе в сила през 2017 година, разпространиха тогава всички медии у нас.

Вярата на феновете стана още по-сериозна, след като за подобни разговори потвърди и тогавашният собственик Спас Русев.

“Привличането на технологичния гигант като спонсор на клуба отваря нова страница в развитието на българския футбол. За първи път компания, която е световен лидер в своята област и на практика е най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, се ангажира по такъв начин с партньорство към български клуб”.

И това “спонсорство” остана в сферата на добрите пожелания. По-скоро послужи като добър PR-трик на Русев, който по това време беше сериозно критикуван поради начина, по който ръководеше Левски.

РУМЕН ЧАНДЪРОВ

През 2019 година бизнесменът Румен Чандъров беше вкаран в левскарския филм, след като самият Тодор Батков загатна, че гореспоменатият може помогне с финансирането на клуба. Оттам насетне името на собственика на Септември биваше забърквано в редица схеми за спасението на “сините”, преминаващи дори и през купуването лиценза на септемврийци.

На няколко пъти обаче Чандъров използва медиите, за да опровергае тези спекулации и към този момент сякаш съумя да се измъкне от омагьосания кръг на “Герена”.

“Аз и в предишен разговор съм казал: недейте да спекулирате с моето име. Прекалено малък съм, за да мога да нося такава тежест като Левски. Естествено, че финансово. В Левски трябват сериозни финанси, защото Левски не може да бъде втори, трети, трябва винаги да се бори за първо място. Вижте, може да се интерпретира по различен начин, може с по-малко да станеш шампион, може повече да не ти стигнат. Трябва време и късмет”.

УНГАРЦИ И ЧЕЧЕНЦИ

Ролята на Наско Сираков като президент, доведе със себе си и още няколко спекулации за спонсорства, които повече учудват, отколкото да вдъхват надежда за по-добро бъдеще.

Огромна беше изненадата, когато колегите от “България днес” обявиха, че чеченски консорциум иска да налива пари в Левски, а връзката с тях е направена от …Благой Георгиев. Компанията се оказа същата, която преди година искаше да закупи северномакедонския Вардар (Скопие), но бе окачествена като съмнителна и прогонена от стадион “Тоше Проески”. 

Вчера ТОПСПОРТ ви разкри и за рандеву между Сираков и унгарска фирма.

С представителите ѝ са били водени разговори в София, но до подпис не се стигнало.

КИРИЛ ДОМУСЧИЕВ

И за финал, няма как да не припомним една от доста любопитните теории, която гласеше, че самият Кирил Домусчиев може да зареже проекта “Лудогорец” и да се захване с Левски. Според информации на “Тема Спорт” тогава, делата на “Герена” щели да се движат от брат му Георги.

Въпросната хипотеза се развихри с пълна сила след оттеглянето на Васил Божков в началото на 2020 година.

“Много е важно Левски да излезе от тази ситуация и да се стабилизира. Българският футбол няма да е същият без Левски. Ако мога да помогна с нещо, съм готов. Не ме разбирайте погрешно – няма да ставам собственик или генерален спонсор на Левски. Левски има огромен потенциал и не се притеснявам за тях. Малките клубове да му мислят. Четох, че Левски има 1 милион привърженици. Всеки да даде по 10 лева и ще съберат 10 милиона”, побърза обаче да уточни Кирил Домусчиев след едно от заседанията на Изпълкома на БФС.

По това време, заедно с фамилия Домусчиеви, сред евентуалните нови собственици на Левски се спрягаше и строителният предприемач Велико Желев, който е собственик на компанията “Хидрострой” АД.

относно dovijbg

Проверете също

Изображение 547948

ЦСКА – Левски 2:1 в мач от efbet Лига

ЦСКА надви Левски с 2:1 в мач №1 на българския футбол. Поредната “армейска” победа този …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *