Ще има ли нови правила на следващите избори

Щ е има ли нови правила на следващите избори и какво трябва да се промени.

Тази тема коментираха политолозите Мария Пиргова и Стойчо Стойчев в предаването “Здравей, България” по NOVA.

“Надявам се изборните промени, за които се говори, да направят вота по-прозрачен. Тези промени обаче явно няма да са толкова съществени. Освен това изглежда, че сериозна част от тях няма да влязат в окончателния вид на закона. Няма и време, защото виждаме, че обстановката в парламента не е толкова творческа. Тя става предизборна. Има много емоции, а нашите депутати се държат сякаш са сами на този свят”, каза Мария Пиргова.

“Промените, които се обсъждат, не могат да доведат до нещо ново на изброите. Единствено мажоритарната система може да промени коренно начина, по който ще бъдат представени партиите, като редуцира броя им до 2-3 в парламента”, смята Стойчо Стойчев.

На въпрос може ли машинното гласуване да попречи на купуването на гласове, Пиргова заяви следното:

“Контролираното гласуване се появява в корпоративния и купения вот. Лошото е, че доверието в машините е ниско. Вероятно машинното гласуване ще бъде прието. Не вярвам обаче да се приеме вот по пощата. Възможно е да се въведе видеонаблюдение в изборните бюра”.

“Видеонаблюдението и машинното гласуване може да намалят купения вот. Въпреки това голяма част от хората, които са си дали гласа, вярват, че винаги може ги проверят за кого са гласували. Някои дори мислят, че това може да стане по номера на личната им карта”, коментира Стойчев.

Двамата обсъдиха и гласуването в чужбина.

“Дори ограничението за 35 секции да отпадне, това няма да промени пропорциите в следващото НС. Причината е, че в чужбина се решават максимум 4-5 мандата”, каза политологът Стойчо Стойчев.

“Относителният дял на българите в чужбина не толкова голям. Всъщност, ако има нови избори през юли, няма да има време това ограничение да падне”, поясни Пиргова.

Според Стойчев е по-добре да не се прилага машинно гласуване или такова по пощата в страни, в които и без това доверието във вота е ниско.

По думите на Пиргова трябва да се приемат нови практики, защото доверието на избирателите е много ниско в момента.

“Промяната идва през съдебната система, през действието на охранителните органи, през партиите. Избирателните списъци трябва да се почистят”, поясни тя.

Още от дискусията вижте във видеото.

ГЕРБ дава решение на НС на Конституционния съд

Депутатите приеха на първо четене законопроекта на “ИТН” за Изборния кодекс

Спорове и предложение за 1400 лева депутатска заплата

ГЕРБ върна мандата, какво казаха от партията на Слави

Правната комисия прие проекта на ИТН, отхвърли този на ГЕРБ

относно dovijbg

Проверете също

Когато министърът и институциите обещават, но не изпълняват, се случва това… (снимки, видео)

Превръщането на язовир „Кърджали“ в мега сметище и почистването на брегове му е като модерен …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *