Шарл Мишел: Русия и Китай използват ваксините за пропагандни цели

Шарл Мишел: Русия и Китай използват ваксините за пропагандни цели

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обвини властите на Русия и Китай, че използват ваксините срещу коронавируса за пропагандни цели, предаде Дойче веле.

Двете страни доставят препарати за ваксинация на други страни “в много ограничен обем”, но масирано тиражират разкази за това, заяви днес Мишел в Брюксел.

“Според наличните данни, в тези страни на 100 жители са поставени двойно по-малко дози ваксини, отколкото в Европейския съюз. Европа няма да използва ваксините за пропагандни цели. Ние популяризираме нашите ценности.” – подчерта председателят на глава ЕС.

САЩ също обвиниха Кремъл, че води дезинформационна кампания, за да насажда недоверие към ваксините на компаниите Moderna и Pfizer. Представителят на Държавния департамент Нед Прайс конкретизира, че са идентифицирани четири онлайн платформи, управлявани от руските спецслужби. Интензивността на ръководената от Кремъл кампания е нараствала с напредването на активната ваксинация на населението в САЩ и другите западни страни с препаратите на Pfizer/BioNTech, Moderna и Johnson and Johnson.

Същевременно Шарл Мишел отхвърли обвиненията в “национализъм по отношение на ваксинацията”

При конфликта с производителя на ваксина AstraZeneca ЕС въведе защитен механизъм за контрол над износа на ваксини за трети страни, но “ЕС не е преставал да ги изнася“, подчерта той, като отбеляза, че Великобритания и САЩ напълно са забранили експорта на ваксини срещу коронавируса.

Междувременно Лондон опроверга информацията за забраната.

Британското правителство изобщо не е блокирало износа на която и да било ваксина срещу COVID-19″, заявиха от “Даунинг стрийт”.

относно dovijbg

Проверете също

“Ал Кайда” планира съюз с талибаните и заплаши САЩ с война на всички фронтове

“Ал Кайда” обещава да води война на всички фронтове срещу Съединените щати, докато американците не …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *