Ние търсим светове с вода и условия сходни със земните, но те може би въобще не са необходими за съществуването на суперинтелигентни машини, със собствен разум и съзнание“, смята Шостак, цитиран от списание Futurism.

Според Шостък, ако извънземният изкуствен интелект следва човешката логика, то за него биха били интересни районите в центъра на нашата галактика и богатите на минерали планети.

Ние също ще създадем подобен суперинтелигентно A.I. Въпросът не е дали, а кога?“, споделя ученият от SETI пред Би Би Си.

Сет Шостък: Ще намерим извънземен живот до 20 години >> >> >>

Тезата си Шостък е застъпил още през 2010 година в статия, публикувана в сп. Acta Astronautica. Там той твърди, че дигиталните форми на живот могат да са много по-разнообразни, а огромните разстояния в космоса да не са толкова съществен за тях проблем.

Някои учени дори твърдят, че еволюирането в постбиологична форма на живот е единственият шанс за колонизацията на други звездни системи от човечеството – вековните пътувания в космоса няма да са проблем за един безсмъртен дигитален организъм.

Според футуролозите, преходът към подобна постбиологична форма на живот тотално ще промени основните човешки ценности, поведение, начин на живот, семейни взаимоотношения, психика и дори сексуалност.

Възможно е извънземните също да са минали по този път и да имат коренно различен мироглед от нашия.

Всичко това естествено е в сферата на спекулациите, но изглежда доста вероятно, предвид бързото развитието на изкуствения интелект, медицината и нанотехнологите.

Учен: До 200 години богатите ще станат киборги >> >> >>

SETI не се ограничават с търсенето на живот само около звезди, за които се предполага, че може да имат подобни на Земята екзопланети. Учените следят много повече космически обекти за възможни извънземни сигнали.

Според Едуард Сноудън съществува един сериозен за SETI проблем и той е криптирането.

Човечеството непрестанно усъвършенства своите методи за криптиране, като напълно логично е и извънземните да искат да запазят в тайна комуникацията си. По този начин може и да не успеем да различим извънземните сигнали от нормалния за Вселената шум.

Китай вече използва квантово криптиране >> >> >>