Г енерал-полковник Сергей Рудской, първи заместник-началник на Генералния щаб на руските въоръжени сили даде отчет за развитието на войната с Украйна, като обяви успешното завършване на първия етап от военната операция в страната.

“Настъпателните действия на руските въоръжени сили се извършват в различни направления. В резултат на това руските войски блокираха Киев, Харков, Чернигов, Суми и Николаев. Херсонска област и голяма част от Запорожска област са под пълен контрол”, каза Рудской.

Според генерал-полковника руските въоръжени сили нанасят щети на военната инфраструктура, техниката и личния състав на Въоръжените сили на Украйна в блокираните градове, за да ограничат украинските войски и да не им позволят да укрепят групировката си в Донбас, преди руската армия да освободи напълно териториите на Донецката и Луганската народни републики.

“Задачите се изпълняват с цел да се сведат до минимум жертвите сред личния състав и да се сведат до минимум щетите за цивилното население. От началото на операцията въздушното превъзходство беше завоювано още през първите два дни”, каза Рудской.

“През месеца на военните действия загубите на въоръжените сили на Украйна възлизат на около 30 хиляди души, включително повече от 14 хил. – безвъзвратни”, заяви Рудской и добави, че загубите на украинската армия само в района на Донбас са 16 хиляди души, от които 7 хил. – безвъзвратни, като това е 26% от общата сила на военната група към 24 февруари.

Генералът поясни, че от 2 416 украински танка и други бронирани машини са останали 829, от 152 украински военни самолета са останали 112, от 149 военни хеликоптера са останали 75, от 36 бойни дрона “Байрактар”, е останал само един.

“За съжаление по време на специалната военна операция има загуби и сред нашите другари. Към днешна дата 1 351 военнослужещи са загинали, 3 825 са ранени”, отчете Рудской за загубите на руските войски.

Първоначално Русия не е планирала да щурмува блокираните украински градове, а сега основната задача е пълното освобождаване на Донбас, заяви генерал-полковникът.

От така обявената информация не става ясно какво правят руските войски край Киев, Харков или в Херсон. И трите града се намират далеч извън административните територии на Донецка и Луганска области. Освен това твърдението, че Русия е завоювала въздушно превъзходство в Украйна, беше многократно опровергано.

По отношение на загубите – оценките на НАТО са, че до 40 000 руски войници са убити, ранени, пленени или изчезнали от началото на инвазията в Украйна, от тях загиналите са между 7 и 15 хил.

Сателитни снимки показват, че руските войски се окопават край Харков и Киев. В същото време снимки и репортажи от местата на бойните действия доказват непрекъснат руски артилерийски обстрел срещу жилищните квартали на обсадените градове.

През последните дни руските войски бяха отблъснати от украинската армия в районите на Киев, Харков, Чернигов и Николаев.

Думите на генерал-полковник Сергей Рудской може да се тълкуват като цялостна промяна на плановете на Кремъл за войната с Украйна. По-рано, руската армия целеше да превземе цялата страна и да смени правителството в Киев – т. нар. “демилитаризация и денацификация”, настъпвайки от три посоки. Сега, след като срещна далеч по-силна съпротива от очакваното, изглежда целта вече е запазване на превзетите територии и ако е възможно завземане на още в районите около Крим и Донецк. Няма как обаче това да бъде сигурно, тъй като решенията реално взима един човек – руският президент Владимир Путин.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>