Русия инцидентно спря сайтовете на Кремъл и агенции при блокирането на "Туитър"

Русия инцидентно спря сайтовете на Кремъл и агенции при блокирането на “Туитър”

Русия инцидентно спря официалната страница на Кремъл и други правителствени агенции при ограничаване на достъпа до “Туитър”, пише “Гардиън”.

По-рано днес от от Роскомнадзор обявиха в съобщение, че решението им за ограничаване на достъпа до услугите на “Туитър” е с цел “защита на руските граждани” и принуждаване на кампанията да спазва руското законодателство.

От федералната агенция поясниха, че ограничаването на достъпа ще започне от днес и включва “забавяне на скоростта на услугата” при всички мобилни потребители и при 50% от десктоп потребителите. Службата отбелязва още, че от 2017 г. е изпратила на “Туитър” над 28 000 молби за изтриване на линкове с детска порнография, информация за употреба на наркотици и призиви непълнолетни да се самоубиват.

Роскомнадзор предупреди, че ако “Туитър” пренебрегне руското законодателство, ще последват още по-големи ограничения, включително и пълна забрана в страната.

В същото време внезапно бе спрян достъпът до няколко правителствени страници, включително kremlin.ru и до сайта на руското правителство government.ru. Също така бяха засегнати страниците на Роскомнадзор и на Министерството на икономиката.

Няколко прокремълски коментатори предположиха, че това може да е в резултат на кибератака от страна на САЩ. Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обеща да отговори на хакерските действия на Москва, но поясни, че отговорът ще засегне само официални представители на правителството, а не обикновените граждани.

Впоследствие Русия призна, че проблемът е вътрешен. Като причина се посочва техническа неизправност на рутер в Ростелеком. Впоследствие страницата на Кремъл и други бяха възстановени.

Според Андрей Солдатов, руски експерт и автор на Red Web, блокирането на правителствените сайтове е в резултат на вътрешна “бъркотия”, свързана с ограничаване достъпа до “Туитър”. Той поясни, че Роскомнадзор експериментира с нова технология, която позволява блокиране споделянето на видеоклипове на регионална база. Това е част от стратегията на Кремъл “дигитален суверенитет”, която предвижда по-голям контрол над социалните мрежи.

“Няма нищо общо с американците. Путин направи три изявления за три дни. Той настоява за по-големи ограничения. Изглежда властите са решили, че трябва да действат“, обясни Солдатов.

Руските власти през последните години затегнаха контрола върху интернет в името на борбата с екстремизма, тероризма и защита на непълнолетните.

През 2019 г. бе прокаран закон за разработване на “суверенен интернет”, който има за цел да изолира Русия от световната уеб мрежа.

Русия вече забрани няколко страници, които отказват да си сътрудничат с властите, такива като видеоплатформата Dailymotion и професионалната мрежа LinkedIn.

относно dovijbg

Проверете също

В Португалия удължиха локдауна

В Португалия удължиха локдауна

Португалският парламент удължи извънредното положение, наложено заради коронавируса, до края на месец март. Това съобщи …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *