Русия бясна от недопустимия тон на Чехия, вика чешкия посланик

Русия бясна от недопустимия тон на Чехия, вика чешкия посланик

Русия заяви, че тонът на правителството на Чехия е недопустим и Москва ще привика чешкия посланик, информира АФП.

Държавата членка на ЕС отправи ултиматум към руснаците и предупреди, че може да изгони още руски дипломати.

“Предлагаме Прага да остави ултиматумите за комуникацията в НАТО. С Русия такъв тон е недопустим“, каза говорителят на Министерството на външните работи Мария Захарова и добави, че днес посланикът на Чехия в Москва ще бъде привикан.

Русия не приема стилистиката на ултиматумите на други страни към себе си, както подчерта руският президент Владимир Путин в посланието си до Федералното събрание, заяви по-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Чехия поиска Русия да приеме дипломатите й обратно. Правителството на Чехия постави ултиматум на Русия, като предупреди, че може да изгони още руски дипломати, освен ако на експулсираните от Русия чешки граждани не бъде позволено да се върнат на работа до обяд в четвъртък.

Ултиматумът е бил отправен от чешкия външен министър Якуб Кулганек в разговор с руския посланик в Чехия Александър Змеевски, като е настоял Москва да върне 20-те чешки дипломати на техните длъжности в посолството.

Прага експулсира 18 служители на руското посолство на 17 април, а Москва изпрати обратно 20 чешки дипломати като отмъщение в понеделник във връзка със спор заради предполагаемата роля на Русия в експлозия в оръжеен склад, при която двама души загинаха в Чехия през 2014 г.

относно dovijbg

Проверете също

СЗО: 660 000 нозозаразени и 11 150 починали от коронавирус за денонощие

СЗО: 660 000 нозозаразени и 11 150 починали от коронавирус за денонощие

Броят на потвърдените случаи на инфекция с нов коронавирус в света надхвърли 147,53 милиона, като …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *