Рашков сезира НСлС за Гешев. Милева: Това е поредната атака срещу прокуратурата

В ътрешният министър Бойко Рашков сезира директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов за престъпления извършени от главния прокурор Иван Гешев. Това съобщи самият Рашков на брифинг.

В сигнала до Сарафов са поместени част от материалите изпратени до министъра на правосъдието Янаки Стоилов, поясни вътрешният министър.

„Днес изпратих част от материалa, които министър Янаки Стоилов внесе във ВСС. Беше отказано този материал да бъде разгледан по същество от ВСС. Отделих част от него, отнасящ се до незаконосъобразно публикуване в публичното пространство на материали, придобити чрез прилагане СРС. И материали, установени при разследването на определени случаи. Според мен има основание с този въпрос да се занимае Следствената служба”, каза Рашков.

Стоилов: Нямам илюзии, че ВСС би стигнал до друго решение

„Надявам се, че в Следствената служба, където има доста качествени следователи с богата подготовка, ще проведат разследване и ще се отговори на въпроса дали има извършено престъпление от главния прокурор”.

„Ако се даде отрицателен отговор – какви ще са мотивите за това? Често напомням, че по два закона в нашата страна е забранено да се разпространяват данни от послушващи устройства”, подчерта Рашков.

ГЕРБ: ЛИБЕ трябва да разгледа заканите на Рашков  

По думите му, оповестявайки данни от специални разузнавателни средства, Гешев и по негово нареждане прокуратурата, са целели да заблудят обществеността.

„Аз съм поискал, каквото и решение да вземе Сарафов, да бъда уведомен за това”, заяви Рашков.

„Ако заместникът на главния прокурор откаже да образува досъдебно производство срещу своя началник Иван Гешев, заявявам намерението си да обжалвам този отказ пред по-горестоящия прокурор в йерархията т.е. сегашния главен прокурор”, посочи Рашков.

Той добави, че би обмислил да приеме поста вътрешен министър в евентуално ново правителство, но при определени условия.

Рашков награди днес служители на МВР за работата им срещу изборните нарушения по време на кампанията и вота за 46-ото Народно събрание.

От Националната следствена служба обявиха, че са препратили сигнала в спецпрокуратурата

Междувременно от Националната следствена служба обявиха, че са препратили сигнала от вътрешния министър в спецпрокуратурата.

В прессъобщение до медиите от НСлС поясниха, че твърденията на Рашков са от компетенциите на специализираната прокуратура.

„Националната следствена служба няма правомощия да образува досъдебни производства. Преценката за наличието на основания за образуване на досъдебни производства е единствено и само в компетентността на прокурор”.

Сийка Милева: Сигналът от Рашков е поредната атака на изпълнителната власт срещу прокуратурата

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева определи сигнала от Бойко Рашков като “поредната политическа атака на изпълнителната власт срещу Прокуратурата на Република България”.

“Авторът на сигнала, притежаващ научна степен в сферата на наказателния процес доц. Бойко Рашков, би следвало да знае, че разследването на магистрати, съгласно процесуалния закон, е от компетентността на Софийска градска прокуратура или на Специализираната прокуратура. В конкретния случай НСлС няма правомощия да образува досъдебно производство”, каза Милева.

“Отново сме свидетели на поредния политически акт, без каквато и да е било правна аргументация, който цели да урони престижа на съдебната власт”, категорична е Милева.

По думите ѝ европейските ценности, като върховенството на правото и разделението на властите, не се зачитат от представители на изпълнителната власт.

Милева напомни, че в сигнала са посочени същите факти, които са обсъдени на заседание на ВСС по повод предложението на министъра на правосъдието за предсрочно освобождаване на главния прокурор и вече са били оцени като правно несъстоятелни.

относно dovijbg

Проверете също

Петър Пешев: Оставам фен на „Арда“, отборът ще постигне още по-големи успехи!

„Оставам като фен на „Арда“. Очаквам отборът да надмине миналогодишните си постижения“. Това обяви бившият …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *