Всеки втори българин твърди, че пие бира поне веднъж седмично, а всеки пети българин смята, че пивото е съвременен и модерен продукт, твърдят от Съюза на пивоварите в България. 

В годишния анализ на бранша място намира и кризата с коронавируса, която е повлияла по един или друг начин на консумацията на бира у нас за първото шестмесечие. 

Повече пластмаса и по-малко стъкло

Според информацията продажбите на наливното пиво, очаквано, намаляват значително и за първите 6 месеца на 2020 г. са едва 2% от бирения пазар.

Снимка:
Съюз на пивоварите

Сегментът на стъклените бутилки също намалява заради намалената покупателна способност на потребителите, слабата реализация през заведенията и силно намалелият туристически поток. 

За сметка на това потреблението на пиво в пластмасови бутилки се увеличава. Запазва се и тенденцията за увеличаване на продажбите на кенове. 

Заради пандемията продажбите на бира през заведенията са намалели с около 60%. Продаденото количество през магазините остава почти на нивата от миналата година, отчитат още от съюза. 

Кой пие най много?

36% от населението на България смята бирата за подходящо питие, а при активните консуматори – 60%. Според извадката най-големите любители са на възраст между 30 и 49 г.

Снимка:
iStock

Любопитен факт е, че най-големите бираджии у нас са в Русе. Жителите на крайдунавския град пият пиво 14 пъти в месеца. Те са следвани от Плевен – 12 пъти месечно и Варна – 11 пъти.

От Съюза на пивоварите отбелязват, че въпреки кризата тенденциите и нагласите са се запазили, а в някои аспекти дори са се променили в положителна посока. 

Ръст в консумацията на безалкохолно пиво

Над 10 млн. литра е консумираната нискоалкохолна и безалкохолна бира в България през 2019 г. Всяка година тенденцията е обемът да расте. Осреднената стойност на безалкохолните бири в ЕС е 3%. 

Отбелязва се още, че пивопроизводството единствено позволява продукти с 0% алкохол – възможност, която дава хоризонт да бъдат удовлетворени изискванията на все повече консуматори. 

Снимка:
iStock

От Съюза на пивоварите у нас уточняват, че в България се произвеждат над 150 различни марки и стилове пиво. В страната оперират три големи и 28 малки и средни предприятия.