ългарският държавен глава Румен Радев прие домакинството на инициативата „Три морета” от естонската страна. Това стана в началото на пресконференцията в рамките на виртуалната среща на върха на инициативата днес в Талин.

Президентът на Естония Керсти Калюлайд обяви, че следващата среща на върха ще се състои идното лято в София и предаде символично знаме на „Три морета” на президента Румен Радев като следващия домакин.

„Под ръководството ви Естония успя през тази година и половина да превърне тази инициатива в напълно развита платформа за регионално сътрудничество”, каза президентът Радев и добави, че Естония е вдигнала високо летвата и очакванията към България са по-големи.

Радев: Развитието не става с асфалт

„България не е фокусирана само върху текущите предизвикателства, а искаме да фокусираме внимание върху предизвикателствата на бъдещето. Ще продължим да укрепваме политическия диалог на най-високо ниво. Ще продължим да развиваме заедно с вас инструменти и механизми за подобряване на процеса на взимане на решения в нашата инициатива, което е от жизнена важност за привличане на средства, за да направим така, че все още колебаещите се страни да участват в Инвестиционния фонд. Най-голямото предизвикателство е да определим кои проекти са печеливши и как да се придвижим по-бързо от политическо говорене към реални действия и осъществяването им”, заяви българският президент.

„С поглед в бъдещето, България ще привлича вниманието ви върху това как да свържем нашия научен и образователен потенциал чрез изграждане на солидна научна и образователна инфраструктура”, каза Румен Радев. Той отново посочи, че не разглежда инфраструктурната свързаност като финална цел, а като средство за постигане на истинската цел на усилията – бърз и устойчив икономически растеж и постигане на социално и икономическо сближаване със Запада.

Радев: Надявам се КС да защити Конституцията от ГЕРБ

Радев открои и тезата си за географското разширяване на инициативата и за възможните ползи от съседни и партньорски страни. В отговор на въпрос той посочи, че Гърция и Кипър са естествени партньори и изрази увереност, че ще се присъединят рано или късно.

Президентът на Естония Керсти Калюлайд каза, че избухването на епидемията от новия коронавирус не е подминало и страната ѝ и в резултат на това днес за първи път се прави виртуална среща на върха на „Три морета”. Имахме година на консолидация, обобщи Калюлайд. Тя открои създадения инвестиционен фонд, с който вече са се ангажирали участници в инициативата, както и САЩ. „Умната” свързаност, надявам се, ще стане стандарт в бъдеще, каза президентът на Естония, която определи инициативата като жизнена и спомагаща за изграждането на по-силна, „по-зелена”, „по-умна” и по-богата Европа.

Засегнати сме от пандемията. В този контекст регионът на „Трите морета”, с квалифицираната си работна ръка и подобрена инфраструктура може да играе важна роля в създаването на нови вериги за доставки и преодоляване на кризата, каза президентът на Полша Анджей Дуда. Пандемията показа също нарастваща нужда от дигитални решения, страните от инициативата имат потенциала да станат дигитални инфлуенсъри, каза Дуда и открои напредъка на Естония в тази област. Приехме съвместно изявление, в което се съгласяваме да развиваме още региона заедно с евроатлантическите ни партньори, обяви Дуда.

Радев: България и Гърция са пример, че на Балканите може да има мир

Разширената енергийна инфраструктура ще доведе не само до директни икономически ползи като работни места и по-ниски цени на енергията за потребителите, но и до ползи, свързани с енергийната сигурност, намалявайки зависимостта от който и да е отделен доставчик на енергия, заяви заместник-енергийният министър на САЩ Марк Менезес, който участва в пресконференцията от Вашингтон.