Премиерът на Армения назначи нов шеф на армията

Премиерът на Армения назначи нов шеф на армията

Премиерът на Армения назначи нов шеф на армията, информира АФП.

Миналия месец Никол Пашинян нареди да бъде уволнен началникът на Генералния щаб Оник Гаспарян, обвинявайки го в организиране на преврат, след като призова Пашинян да подаде оставка. Министър-председателят направи новото назначение след влизане в сила на заповедта за уволнението на Гаспарян, което предизвика политическа криза в Армения.

Пашинян е под натиск да подаде оставка, след като Армения изгуби територии по време на кратката война с Азербайджан в Нагорни Карабах в края на миналата година.

Призивът на Гаспарян от 25 февруари Пашинян да подаде оставка предизвика масови протести. Поддръжници на премиера и негови противници заляха улиците в Ереван.

Днес министър-председателят заяви, че заповедта му от преди две седмици е влязла в сила. Говорител на правителството коментира пред осведомителната агенция, че премиерът е поискал от президента Армен Саркисян да назначи генерал-лейтенант Артак Давтян на поста началник на Генералния щаб.

Гаспарян прие отстраняването му неохотно и заяви, че ще оспорва указа на Пашинян пред административен съд.

Според него единственото решение за възможно разрешаване на кризата е оставка на премиера и предсрочни избори.

Армения и Азербайджан договориха примирие след 6-седмична война в края на миналата година. Споразумението бе постигнато с посредничеството на Русия.

относно dovijbg

Проверете също

Италия разхлабва Covid мерки от 26 април

От 26 април Италия постепенно започва разхлабване на въведените в страната мерки с цел ограничаване …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *