Испанският комик Хуан Хоя Борха, чийто заразен смях му донесе световна слава, почина на 65-годишна възраст. Той е по-известен с прякора El Risitas, което означава “кикотене“. Комикът стана известен в интернет пространството като „смеещия се испанец“.

Борха е починал в сряда в болница, съобщават местни медии, цитирани от Би Би Си. Той е бил приет там заради здравословни проблеми още миналата година.

През март Борха благодари на феновете си за организираната кампания за събиране на средства да му се купи електрически скутер, за да се придвижва, тъй като единият му крак е бил ампутиран.

Комикът стана известен през 2014 г. след пoрeдицa oт мeмета, бaзирaни нa тeлeвизиoннo интeрвю oт 2007 г. Тогава Борха разказа за злополучния си опит като помощник в кухнята. Веднъж оставил 20 чинии в морето за една нощ, за да се накиснат. Когато се върнал на сутринта обаче установил, че приливът е отнесъл всички, освен една.

След края на тази история Борха и водещият буквално се разплакват от смях. Този клип, качен в YouTube, събира милиони гледания.

Така Хоя придобива популярност благодарение на поредица от видеомемове в YouTube. Те съдържат оригинален запис от появата му в токшоуто през 2007 г., но субтитрите на различни езици са променени така, че в различните видеа той разказва и се смее на различни неща – от египетската политика до последните продукти на “Епъл”, например.

Хуан Хоя Борха остави ярка следа в интернет пространството с беззъбата си усмивка и хриптящия си смях, а потребителите в социалните мрежи му отдадоха почит.