А мерикански и италиански физици установиха, че минералът тринитит, възникнал в епицентъра на взрива на първата атомна бомба, съдържа в себе си частици от неизвестен досега вид квазикристали – екзотична форма на материята. Изследването е публикувано в
“Протоколи на Американската академия на науките”, съобщава БТА.

“Тези квазикристали са първият пример за подобни структури, създадени от човешка ръка. Както и при откритите аналогични в образци в Чукотка вследствие на падането на Хатирския метеорит, тази форма на материята може да възникне при свръхвисоки налягания и температури”.

Квазикристалите са особена форма на материята, която не се вписва в класическите принципи на кристалографията. Тяхното съществуване е предсказано по математически път преди около половин век от израелския изследовател Даниел Шехтман, за което той става Нобелов лауреат по химия за 2011 година.

В продължение на десетилетия учените безуспешно се опитваха да намерят примери за съществуването на квазикристали в природата. Тази задача беше решена едва преди десет години, когато екип под ръководството на Пол Щайнхарт, професор от Пристънския университет, се натъкна на образец на квазикристал в минерал хатиркит, добит в Чукотка.

Квазикристалът е възникнал във вътрешността на метеоритен кратер, където скалите са били нагрети до 1200 градуса по Целзий и при налягане, превишаващо атмосферното 100 хиляди пъти. Откривайки квазикристали в хатиркита, Щайнхарт и колегите му се заинтересували дали те не могат да присъстват и в друг необикновен минерал – тринитита.

Той възникнал през юли 1945 година на полигона “Аламагордо” след взривяването на “Тринити”, първата атомна бомба с мощност 21 килотона тротилов еквивалент.

Експлозията е образувала кратер, в който се е развила температура от 1500 градуса и налягане, превишаващо атмосферното няколко десетки хиляди пъти.

Щайнхарт и колегите му открили квазикристали в един от образците на тринитита, които били събрани от полигона още преди края на Втората световна война.

Както отбелязват учените, тези частици на минерала са възникнали след изпаряването на медните кабели, които са свързвали научните инструменти от “Проекта Манхатън” с пункта за наблюдение, изграден на няколко километра от епицентъра на взрива.

Така се е образувала неизвестна досега форма на квазикристали, състоящи се от атоми на силиция, медта, калция и желязото. По своите свойства и вид те се доближават до онези структури, които екипът на Щайнхарт открил в залежите от хатиркит. Това показва сходните принципи на тяхното формиране.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>