ООН: Пандемията сви миграцията с 30%

Пандемията от коронавирус е забавила глобалната миграция с близо 30 процента, около два милиона по-малко хора от предвиденото са мигрирали между 2019 и 2020 г., се казва в доклад на ООН.

Около 281 милиона души живееха извън страната на произход през 2020 г. Докладът, озаглавен „Международна миграция 2020“, показва, че две трети от регистрираните мигранти са живели само в 20 държави, като САЩ са начело на списъка, с 51 милиона международни мигранти през 2020 г.

Следват Германия с 16 милиона, Саудитска Арабия с 13 милиона, Русия с 12 милиона и Великобритания с 9 милиона.

Индия оглави списъка на страните с най-големи диаспори през 2020 г., тъй като 18 милиона индийци живеят извън своята родина.

Други страни с голяма транснационална общност са Мексико и Русия, всяка с по 11 милиона, Китай с 10 милиона и Сирия с 8 милиона.

През 2020 г. най-големият брой международни мигранти пребивава в Европа – общо 87 милиона.

Почти половината от международните мигранти са пребивавали в региона, от който идват – Европа е с най-голям дял от вътрешнорегионалната миграция. Седемдесет процента от мигрантите, родени в Европа, живеят в друга европейска държава.

Бежанците представляват около 12% от всички международни мигранти, се казва в доклада, като около 80% са се заселили в страни с ниски и средни доходи. /БГНЕС

относно dovijbg

Проверете също

Конгресмен критикува оръжейните доставки за Израел

Конгресмен критикува оръжейните доставки за Израел

Конгресменът от Демократичната партия Александрия Окасио-Кортес разкритикува Съединените щати за продажбата на оръжие на Израел. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *