Официално: БСП връща мандата във вторник

Б СП ще върне мандата на 7 септември. Това реши Националният съвет на партията.

“За” гласуваха 108 членове, “против” – 6 и “въздържали се” – 8.

ПГ на “БСП за България” няма да излъчи кандидат за министър-председател, съобщава “Фокус”.

Форумът на социалистите продължи повече от 2 часа. 

След Националния съвет на партията, лидерът Корнелия Нинова даде брифинг пред медиите:

Нинова отбеляза, че са положили максимални усилия за постигане на мнозинство и за формиране на редовен кабинет и на работещ парламент, но трите т.нар. партии на протеста са им отказали.

“Смятаме, че е безсмислено повече да се продължават тези усилия, да се предлага министър-председател проформа, няма смисъл от всичко това. Ясно е, няма формирано мнозинство и желание за редовен кабинет”, коментира тя, цитирана от БТА.

Лидерът на БСП изрази удовлетворение от факта, че днес поне се е приело предложението им да започне в ускорени срокове актуализацията на бюджета и във вторник да бъде приет бюджетът на ДОО и на Здравната каса. След това сигурно ще се продължи и с големия бюджет в сряда, но президентът може да задържи няколко дни разпускането на парламента, така че да бъде окончателно приет бюджетът, каза Нинова.

На въпрос защо ще върнат мандата във вторник, а не утре, председателят на БСП отговори, че е имало различни предложения, дори да го върнат още днес. Не приемаме, и моето мнение е такова, днес или утре веднага да го върнем, тъй като искаме да дадем възможност за актуализацията на бюджета, обясни Нинова.

Утре ще има извънредно заседание на бюджетната комисия и ще се приемат двата бюджета, а във вторник – на парламента. Това ни задържа да не го върнем веднага днес или утре. Това е последен опит да постигнем някакво съгласие за актуализацията, каза тя.
“За съжаление, са започнали вече да летят всякакви предложения по актуализацията на бюджета, от всички парламентарни групи са внесени в деловодството. Дано да не допуснем опасността на популистко и предизборно наддаване, което накрая да не доведе до резултат”, коментира Нинова.

В отговор на въпрос тя посочи, че датата за връщане на мандата не е обвързана с възможността изборите да са “2 в 1”, а единствено с възможността да се преизчислят пенсиите, да се осигурят пари за болниците и за COVID кризата.

На въпрос относно окончателно приемане и на законопроектите за Националната служба за охрана, за Бюрото за защита на свидетелите, Нинова отговори, че днес е прието решение за съкращаване на сроковете на три дни, така че има възможност и те да бъдат приети на второ четене.

Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на столетницата на 27 август. Така третата папка ще се върне на държавния глава десет дни, след като бе получена, обобщава NOVA.

Парламентарната рулетка се завъртя и мандатът стигна до БСП, след като от “Има такъв народ” не получиха подкрепа за предложения си кабинет. След това папката за съставяне на правителство отиде при ГЕРБ-СДС, които обаче я върнаха веднага на държавния глава. 

Сега, от решението и указа на президента, трябва да стане ясно дали ще попаднем в ситуация на избори 2 в 1 на 14 ноември, или когато се очаква да има балотаж – на 21 ноември, ще избираме и новите народни представители. 

Окончателно: ИТН няма да подкрепи правителство на БСП

Нинова: Ще задържим мандата, само за да актуализираме бюджета

Мая Манолова: Без ДБ и ИТН няма подкрепа за третия мандат

относно dovijbg

Проверете също

Карадайъ седна по турски в къща „Ахмед Доган“ (снимки)

dovijdane.com/Политика Мустафа Карадайъ седна по турски пред синия в Балканска къща „Ахмед Доган“ в град …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *