Не съм чул от милионите ваксинирани хора срещу COVID-19 да има някой, който да е развил тежко заболяването. Това каза пред БНР имунологът проф. Доброслав Кюркчиев, който е ръководител на лабораторията за клинични изследвания на УМБАЛ “Св. Иван Рилски”.

Той подчерта, че и трите ваксини, одобрени и прилагани в България имат много добра ефективност по отношение на основното – да предпазват от тежко изкарване на заболяването.

По думите му е напълно възможно голяма част от обществото да е преминало през заболяването безсимптомно и по много лек начин.

Проф. Кюркчиев определи като правилно решението да бъдат отворени заведенията, защото те били места за социално общуване, а не за неморално забавление и били изключително важни за функционирането на всяко едно общество.

Той заяви, че никога не е бил съгласен със затварянето на хората в домовете им.

Имунологът изказа категорично несъгласие със спирането на плановия прием в болниците, тъй като има много други заболявания, които не могат да бъдат игнорирани, а “противопоставянето на едното с другото е некоректно като подход“.

Разработването на ваксините в такъв кратък период и с такава висока ефективност ще остане в историята, смята професорът по имунология.

Той определи като част от хибридната война твърденията, че руската ваксина “Спутник V” е със 100% ефикасност срещу всички познати мутации на Covid-19.

Според проф. Доброслав Кюркчиев след ваксиниране хората могат да свалят маските.

“Подкрепям решението за “зелени коридори” за ваксиниране. Организацията не беше добра, но трябваше да се даде шанс на хората, които желаят, да се ваксинират”, заяви имунологът и изказа мнение, че няма обосновани аргументи на твърдението, че на опашките пред ваксинационните центрове хората се заразяват.

Вирусът ще отстъпи през лятото, категорично прогнозира професорът.