С АЩ, НАТО, ЕС, Канадата, Австралия, Великобритания, Нова Зеландия и Япония излязоха с обща позиция, в която обвиняват Китай за серия кибератаки по света, съобщава Белият дом в своя сайт. Това е и първият път, в който НАТО се подписва под подобно обвинение срещу Китай, отбелязва онлайн изданието Axios.

Според “безпрецедентната група от съюзници и партньори”, както ги описва Белия дом, Китай използва “наети хакери”, за да извършват кибероперации по целия свят, включително за собствена изгода. Посочени са разсекретени документи от 2018 г. и 2020 г., в които се казва, че китайското Министерство на държавната сигурност, използва атаки с криптовируси, кражби на данни и финанси.

Белият дом твърди, че “свързани с китайското правителство кибероператори са извършвали операции срещу частни компании с криптовируси с искане на милиони долари откуп”. САЩ обвиняват Китай, че не желае да се намеси и да спре хакерите, които “вредят на правителства, бизнеси и критична инфрастрктура”.

Американският департамент по правосъдие повдига обвинения на четирима хакери, които ги описва като “хакери на китайското министерство на държавната сигурност”. Департаментът твърди, че тези хакери са извършвали “многогодишна кампания” срещу правителства и компании в ключови сектори “в поне дузина държави”.

Коалицията, подкрепила Белия дом, “с голяма увереност” казва, че “киберизвършители, които имат връзки с китайското министерство на държавната сигурност са извършвали кибершпионаж, използвайки уязвимости в Microsoft Exchange Server, които бяха разкрити през март 2021 г”. САЩ казват, че са уведомили китайските власти, като не изключват и допълнителни действия.

Пред Reuters говорител на китайското посолство в САЩ определи обвиненията като “безотговорни”. “Китайското правителство и свързан персонал никога не използват кибератаки или киберкражби”, казва още говорителят.

 

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>