Н АТО не може да допусне да се образува вакуум в сигурността в Арктика, където Алиансът вижда “нарастваща стратегическа конкуренция” от страна на Русия и Китай, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от БГНЕС.

“Не можем да си позволим вакуум в сигурността в Далечния север. Той може да подхрани руските амбиции, да изложи НАТО на риск и да доведе до погрешни изчисления и недоразумения”, заяви Столтенберг.

“Наблюдаваме и засилен китайски интерес към региона. Китай се определя като държава в близост до Арктика и се стреми да изгради присъствие тук”, добави той.

Столтенберг говори по време на посещението си в базата Бардуфос в Северна Норвегия, където алиансът провежда мащабни военни учения под името “Студен отговор”.

По време на пресконференцията там той заяви, че през последните години Москва е увеличила военната си активност в Арктика като е модернизирала съществуващите си бази и е изградила нови, което е ясен знак, че възнамерява да бъде доминиращ играч в този желан регион.

Руският полуостров Кола, който граничи с арктическа Норвегия, е дом на Северния флот на Русия с голяма концентрация на ядрени оръжия и многобройни военни съоръжения.

“Поради всички тези причини Далечният север е област от решаващо значение за всички съюзници. Ето защо НАТО увеличи военното си присъствие на Север”, заяви Столтенберг, чийто мандат беше удължен с една година заради нахлуването на Русия в Украйна, в непосредствена близост до източния фланг на НАТО.

Учението “Студен отговор”, което се провежда този месец в Норвегия, има за цел да провери способността на членовете на НАТО и на партньорите Швеция и Финландия да се притекат на помощ на друга държава членка при трудни климатични условия.

Около 30 000 войници участват в ученията по въздух, море и суша, които са най-големите маневри, организирани от Норвегия след края на Студената война.

Планирани отдавна, ученията придобиха допълнително значение след нахлуването на Русия в Украйна.

“Студен отговор” е важно учение, не на последно място в светлината на безсмисленото и безразсъдно руско нападение над Украйна”, заяви Столтенберг.

“Разбира се, съжаляваме, че Русия отказа да наблюдава това учение, но още повече съжаляваме, че Русия никога не ни кани да участваме в задължителното наблюдение и инспекция на нейните учения”, продължи Столтенберг.

“Не трябва да забравяте, че войната, която президентът Путин сега води срещу Украйна, в началото беше маскирана като учение.”

Освен че има огромно стратегическо значение, екологично уязвимата Арктика съдържа значителни запаси от нефт, газ и минерали.

И макар че изменението на климата намалява морската ледена покривка с опустошителен ефект, топенето на ледовете открива маршрут за корабоплаване между Източна Азия и Европа, който е значително по-кратък от преминаването през Суецкия канал.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>