Н АСА отлага за неопределено време първия полет на космическата ракета SLS, съобщава Engadget. “Генералната репетиция” трябваше да бъде направена още в началото на месеца, но беше отменяна три пъти.

“Репетицията” представлява изпълнение на цялата предстартова процедура преди полета, което включва зареждане с гориво и пълна проверка на всички системи. От края на март ракетата SLS е на площадката за изстрелване на Космическия център “Кенеди” във Флорида. На нея е монтирана и капсулата Orion.

Проверките преди теста откриват проблеми, като последният опит беше на 14-ти април. Тогава е открит теч на водород от един от горивопроводите от кулата до ракетата.

Първоначално НАСА смяташе да отстрани проблема на място и да направи нов опит за теста на 21-ви април. В последствие обаче агенцията реши да отмени процедурата и да прибере ракетата в хангар.

НАСА коментира, че един от доставчиците на азот трябва да извърши обновяване на оборудването си извън рамките на базата. През това време агенцията е решила да се възползва от прозореца и да прибере ракетата, за да отстрани както теча на гориво и да поправи дефектен клапан.

Агенцията ще преразгледа графика и ще обяви решението си по-късно в понеделник. Поредното отлагане може да се отрази на целия график на мисията Artemis 1, който да се отложи допълнително във времето. Artemis 1 трябва да постави началото на поредица полети до Луната, които да завършат с изпращане на хора до там.

SLS е ново поколение космическа ракета и забавянето на проекта не е голяма изненада. Агенцията е уверена в успеха на мисията и че ракетата ще полети. Агенцията обаче не иска да прибързва работата и ще отдели колкото време е нужно, за да открие и отстрани всички проблеми преди полета.

   

  

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>