“На лов за бракониери” в “Темата на NOVA”

К алканът е най-ценната стока, която се крие в дълбините на Черно море и намира добър пазар в чужбина. Този факт я превръща в апетитен улов за бракониерите, които могат да получат двойна цена за нея зад граница, въпреки забраните.

Тази неделя в „Темата на NOVA“ авторът Румен Бахов и операторът Севдалин Шилигаров ще покажат на зрителите как Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури противодейства на незаконния риболов. 

През забранения за улов период е особено важно женските да не попаднат в бракониерските мрежи. В противен случай няма да снесат скъпоценния хайвер, а от него зависи възпроизводството на популацията на калканите. Инспекторите на ИАРА могат не само да проверяват, но и да задържат плавателни съдове и техните екипажи, ако установят нарушение. Те често се срещнат с нарушителите ”очи в очи” и в продължение на часове на борда на патрулните кораби се издърпват километри заловени бракониерски мрежи. 

На екипажите на мощните катери се разчита в ежедневната битка с нарушителите, често решени на всичко, за да се сдобият с незаконен улов, от който бързо могат да печелят пари. В морето със сигурност винаги ще има подобни хора, но те със сигурност ще имат среща с мъжете, натоварени с мисията да гарантират законен улов в крайбрежната ни акватория.

Гледайте „На лов за бракониери” в „Темата на NOVA“ на 25 април, веднага след централната емисия новини.  

относно dovijbg

Проверете също

Влизаме в Австрия с бърз тест, направен 48 часа преди пътуването

Влизаме в Австрия с бърз тест, направен 48 часа преди пътуването

Българските граждани, пътуващи за Австрия, могат да влизат в страната с бърз антигенен тест, направен …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *