Една жертва и четирима в неизвестност след експлозия в химически завод в германската индустриална зона в град Леверкузен. Има и 16 ранени.

Жителите на близките райони са помолени да останат в домовете си, информира „Ройтерс“.

Снимка:
EPA

Няма данни за пострадали българи, съобщиха от Външно. Оттам уточниха, че официалното предупреждение за опасност засяга и град Солинген – в регионите Ауфдерхьое и Олингс. Улиците около индустриалния парк в Леверкузен са затворени, а също и части от автомагистралите 1, 3 и  59.

Федералната служба за гражданска защита и помощ при бедствия издаде предупреждение за крайна опасност. 

Експлозията е станала в 10:40 ч. българско време, причинявайки пожар в хранилището за гориво в „Хемпарк“, индустриален парк за химически компании, включително „Байер“ и други, съобщи операторът на „Хемпарк Курента“.

Снимка:
EPA

Няколко служители са ранени, като най-малко двама са сериозно ранени, а петима са в неизвестност, заявиха от компанията „Курента“ и добавиха, че все още не е ясно какво е причинило експлозията и последвалия пожар.

От химическата компания предупредиха, че трябва да се изключат и климатичните системи, като същевременно се извършват измервания на въздуха около площадката за възможен токсичен газ.

Няколко големи магистрали са затворени. Пожарникари от целия регион помогнаха за потушаването на огъня.