Министър Петков: Комисия влиза в ББР

С пециална комисия ще влезе в Българската банка за развитие (ББР), за да види защо е подпомагала 8 души, от които 4-ма може би са свързани индиректно с Делян Пеевски. Това съобщи служебният министър на икономиката Кирил Петков в интервю за телевизия Би Ти Ви (bTV).

„Назначавам комисия за публичен контрол на средствата и за прозрачност, заедно с Агенцията за финансов контрол, заедно с одитния отдел на Министерството на икономиката и ще влезем в ББР, за да видим как са изразходвани тези средства и

защо по устав и по закон тази банка трябва да помага на малкия бизнес, а се дава почти 1 милиард на 8 човека, от които 4 са може би свързани”,

коментира Петков. Според него и другите „не са случайни”.

„За мен беше интересно да видя първия доклад на Сметната палата за ББР или банката, финансирана с държавни пари – нейната основна мисия е да финансира малки и средни предприятия, да помага на малкия бизнес, който не успява да се финансира от част от търговски банки.

Първите 8 кредита към 8-те големи клиента са за 946 милиона, над 118 милиона е получил всеки от тях, огромни държавни средства са дадени само на 8 компании. С тези пари може да се финансират 946 фирми.

За четири от тези осем – има и журналистически разследвания за тях, които показват, че

вероятно има недиректна връзка с Пеевски.

Над 500 милиона са дадени на тези фирми”, каза още служебният министър на икономиката.

Скандал след смяната на шефа на БАИ

Говорителят на служебното правителство Антон Кутев коментира темата в предаването „Здравей, България” по NOVA. „Очевидно министър Кирил Петков знае повече от мен за проверката в Българската банка за развитие. Около 1 млрд. са дадени на 8 фирми, които са всичко друго, но не е и малки. Факт е, че те са свързани с няколко знакови лица. Едното е Делян Пеевски. За мен това е скандално, защото това е държавна банка.

Оказва се, че основната политика на държавата е била да крепи големият бизнес, а аз бих казал олигархията”,

каза Кутев.

„Факт е обаче, че само за три дни служебното правителство направи много, а ние няма да спрем дотук”, категоричен е той.

относно dovijbg

Проверете също

Атанас Атанасов не вижда основания да се говори за проектокабинета Митов

Атанас Атанасов не вижда основания да се говори за проектокабинета Митов

Няма да подкрепим проектокабинета на Даниел Митов. Това каза пред БТВ съпредседателят на “Демократична България” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *