З атоплянето на времето, по-дългите часове със слънце и наближаващите отпуски ни карат да мислим къде да пътешестваме това лято.

Освен обичайните дестинации по морето или пък Гърция и Турция, събра няколко уникални кътчета в нашата родина, които трябва да посетите поне веднъж в живота си.

Ето и кои са те:

Райското пръскало е най-високият постоянен водопад в България и на Балканския полуостров – 124,5 m. Намира се в Стара планина, на южния склон под най-високия старопланински връх – Ботев. На територията е на природен резерват “Джендема”, част от Национален парк “Централен Балкан”. Обявен е за защитен природен обект през 1965 г.

Райското пръскало понякога е наричано неправилно Калоферско пръскало или Голям Джендемски водопад, но това са названията на друг голям водопад (120 m), разположен в Южния Джендем, на Джендемската река, който обаче е много труднодостъпен.

До подножието на водопада се намира хижа “Рай” – изходен пункт за посещението му. Местността и природата са впечатляващи, а скалите привличат много любители на скалното катерене. И независимо от това, че е посещаван от многобройни туристи, водопадът и местността са запазили непокътнатия си и чист облик.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Asya Misheva Photography (@asia.misheva)

Пещерата Магура е най-значимата за прилепите пещера в цяла Северозападна България.

Целогодишно се обитава от общо 8 вида, всички приоритетни за опазване в цяла Европа. В пещерата са открити кости от пещерна мечка, пещерна хиена и др. По стените могат да се видят рисунки от няколко исторически епохи, правени с гуано (тор от прилепи).

Най-ранните рисунки са от времето на късния палеолит, като има и от времето на неолита; най-новите са от бронзовата епоха и са рисувани между 3000 и 1200 г. пр. н. е.

Рисунките изобразяват предимно ловни сцени, слънчево-лунен календар, сцена на плодородието и отделни рисунки. 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Моника Монева (@monika.moneva)

Тракийският култов комплекс в Четиньовата могила, на 4 км от с. Старосел, е открит през 2000 г.

Има статут на групов археологически паметник на културата, обявен с писмо № 1480 от 04.06.2001 г. Това е най-големият открит досега тракийски царски комплекс с мавзолей. Датира се от края на V и началото на ІV в. пр. Хр. Тракийският култов комплекс при Старосел обхваща шест подмогилни храма, четири от които уникални, както и няколко царски погребения.

Мястото е уникално и ви го препоръчваме горещо.

Thracian cult complex near the village of Starosel, District Plovdiv, Southern Bulgaria. The archaeological finds in…

Публикувахте от Archaeology Bulgaria в Сряда, 18 юли 2018 г.

Триградското ждрело е изключително живописен пролом на Триградска река.

Част е от Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз, като печатът е в хижа “Триградски скали” и в пещера “Дяволското гърло”. Основната забележителност на ждрелото е изумителната пещера Дяволското гърло, която се намира на левия (западен) скат.

В източния му склон, много по-високо се намира друга известна пещера – Харамийска дупка. част от Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз, като печатът е в хижа “Триградски скали” и в пещера “Дяволското гърло”.

Основната забележителност на ждрелото е изумителната пещера Дяволското гърло, която се намира на левия (западен) скат. В източния му склон, много по-високо се намира друга известна пещера – Харамийска дупка. 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Последвай България 🇧🇬 (@followbulgaria)

5 от най-красивите водопади в България, които да посетите
5 снимки

Крушунски водопади

Хотнишки водопад

водопад

Боянски водопад

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>