„Маркет линкс“: 42% от българите биха поръчвали лекарства онлайн

„Маркет линкс“: 42% от българите биха поръчвали лекарства онлайн

Около 42% от пълнолетните българи или около 50% от ползващите интернет биха били готови да закупят онлайн медикаменти, предписани от лекар. Това сочи национално представително проучване на агенция „Маркет линкс“, проведено сред 1000 души. То ще бъде огласено в детайли днес на онлайн дискусия, посветена на електронното здравеопазване и организирана от вестник „Капитал“.

В момента у нас онлайн могат да се търгуват само лекарствени продукти без рецепта.

И двата сценария – поръчаното онлайн да се получи на адрес у дома или в аптека, са почти еднакво привлекателни за хората, отбеляза в интервю за БНР Станислава Чипова, директор „Пазарни проучвания“ в агенция „Маркет линкс“.

Възрастовата група 18-34 г. и живеещите в голям град проявяват по-голям интерес към получаване на поръчаните онлайн лекарства в аптека, сочат данните от проучването. „Които не биха чакали часове и дни за доставка, а биха скокнали до най-близката аптека и биха си взели самите медикаменти.“

Около 40% от жителите на по-малки населени места биха били склонни да купуват медикаменти онлайн, както с доставка до дома, така и с получаване на продуктите в аптека, уточни Чипова.

Пандемията показа, че този въпрос е на дневен ред да бъде решен, коментира пред БНР адвокат Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите. По думите му, както са решени въпросите за електронните рецепти и за електронните направления за Covid изследване, така има въпроси, които следва бързо да се решат, а не да се чака тепърва месеци и години.

В повече от 15 общини изобщо няма аптеки – това са около 50 хиляди души, които нямат достъп до фармацевтична грижа, изтъкна Таушанов.

Според него получаването на лекарства чрез поръчка онлайн трябва да се разположи в по-широка рамка и да се включат още специални диетични храни за медицински цели, както и медицински изделия за конкретни групи пациенти.

относно dovijbg

Проверете също

Нова заповед за влизащите у нас от страни от “червени зони”

О т днес гражданите от Кипър, Великобритания, Северна Ирландия, Испания, Фиджи и Кувейт няма да …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *