Любомир Дацов: В България за реформи се говори под сурдинка

Любомир Дацов: В България за реформи се говори под сурдинка

“В България за реформи се говори под сурдинка”. Това каза пред БНР бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов. Той подчерта, че предстоят значителни реформи в икономиката, но и в обществото.

Според него повечето правителства действат в кризата по един и същи начин – застраховат се, от гледна точка на пандемията, но повечето европейски правителства заедно с ЕЦБ и ЕК се опитват да създадат нова основа, върху която да стъпят, изграждайки нов тип икономика.

“Има два типа правителства – едните гледат в бъдещето и използват кризата, за да стъпят на нея и да продължат напред, а другите са стандартният тип – те са вперили очи в конвенционалните мерки и разглеждат само кризата, като се опитват да решат проблемите в следващите няколко 2 или 3 месеца. Това е огромната разлика между правителствата и мерките в света – хоризонтът, с който гледат”, коментира финансистът.

Дацов обясни, че в последната макроикономическа прогноза, публикувана от Европейската комисия, има едни държави, за които в икономическата оценка е включено въздействието на Европейския фонд за възстановяване след пандемията:

“Има едни други държави, включително и България, за които в оценките за развитието на държавата, това нещо не е включено. Това е разликата между правителствата, които знаят какво да направят, и други – при които нещата вървят бавно. Изборите при нас не е оправдание за това”.

Финансистът прогнозира, че влизаме в период от 10-15 години, в които ще върви трансформацията на икономиката.

относно dovijbg

Проверете също

Драма, екшън и скрити мотиви в “Откраднат живот: финалът“

Т ази седмица Спешното отделение ще се превърне в театрална сцена, на която лекарите ще …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *