Любо Киров: Музикантите няма да получат компенсации "на калпак“, има ясни критерии

Любо Киров: Музикантите няма да получат компенсации “на калпак“, има ясни критерии

Новината за държавни компенсации при музикантите раздели гилдията на две заради твърдението, че помощи ще се раздават “на калпак“. Изпълнителят и музикален продуцент Любо Киров заяви в „Лице в лице“ по БТВ, че става въпрос за недоразумение, от страна на хората, които не са се запознали в детайли с предложението.

„Когато има 500 артисти, които са инициатори, това не означава, че тези хора ще взимат пари. Те инициират – който попадне в критериите за даване на тези пари, да кандидатства, ако е декларирал доходи по дейността си. Никой не е казал, че ще се раздават на хора, които недекларират доходи“, каза Киров.

Относно предложението на Ицо Хазарта – помощите да са съобразени с данъците, Киров посочи, че го подкрепя напълно, но ще излезе солено на държавата. „Аз съм си плащал данъците и ако трябва да ми дадете 20% компенсации от половин милион декларирани доходи – това са едни 100 хил. лв. Хубаво ли е Ицо Хазарта и Любо Киров да взимат по 100 хил. лв. помощ? Мен не ме е срам, че съм изкарал пари от музика и песни“, коментира изпълнителят.

По думите му той очаква успешните изпълнители, които имат високи хонорари, да не кандидатстват по въпросната програма. Той добави, че вече се е възползвал от други финансови мерки на държавата като юридическо лице.

Изпълнителният директор на Българската музикална асоциация Весела Кондакова коментира, че ситуацията е извадена от контекста, защото тези компенсации са плод на едногодишни усилия, като първото писмо от бранша към институциите е изпратено на 13 март 2020 г. Тя отрече, че финансирането се осигурява предизборно и добави, че през изминалата година е имало и други мерки за подпомагане на музикантите, но тези обхващат група, която не е била обхваната досега – музикантите на свободна практика. Киров обясни, че има няколко критерии за отпускане на държавна помощ: деклариране на доходи от дейността; творческа биография и активна дейност.

относно dovijbg

Проверете също

Пристигнаха още дози от ваксината на AstraZeneca

Пристигнаха още дози от ваксината на AstraZeneca

Пристигнаха още 76 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на Oxford University/AstraZeneca. Доставката е получена …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *