Лула да Силва: Бразилия няма правителство, провали се в борбата с коронавируса

Лула да Силва: Бразилия няма правителство, провали се в борбата с коронавируса

Остра критика към управляващите в Бразилия отправи бившият президент на страната Лула да Силва само дни, след като бе оправдан. Повод за коментара му стана пандемията от коронавирус, засегнала особено тежко страната. “Тази държава няма правителство”, каза Лула на пресконференция. “Тази държава не се грижи за икономиката, за създаването на работни места, заплатите, здравеопазването, околната среда, образованието, младите хора.”

С 266 000 починали от усложнения на коронавирус, Бразилия е на второ място по смъртност в световен мащаб след САЩ. Както е известно, президентът Жаир Болсонару многократно омаловажава пандемията, пренебрегва експертни съвети за съдържанието му и подхранва скептицизма към ваксинирането. “Не следвайте глупавите решения на президента или здравния министър: ваксинирайте се”, настоя Лула.

Тези коментари засилиха спекулациите, че да Силва готви завръщането си в политиката. Той управлява Бразилия от 2003 г. до 2011 г. През 2018 г. той бе осъден за получаване на подкупи. След това бе освободен от затвора в края на 2019 г., но не можеше да се кандидатира за изборна длъжност заради присъдите си.

Съдия от бразилския Върховен съд отмени всички присъди срещу бившия държавен глава.  Ако пълният състав на Върховния съд на Бразилия потвърди оневиняването на Силва, то той ще може да се изправи на президентските избори срещу Жаир Болсонаро, който събира критики заради неспособността си да се справи с пандемията от коронавирус. От прокуратурата обявиха, че ще протестират оправдаването на Лула.

Бившият държавен глава продължава да е най-популярният политик в редиците на левицата дори и след престоя си в затвора.

относно dovijbg

Проверете също

Google плати 3 млн. рубли глоба за неспазване на изискванията на Русия

Google плати 3 млн. рубли глоба за неспазване на изискванията на Русия

Google е платил глоба от 3 млн. рубли (малко над 34 000 евро) в Русия …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *