В държавите от ЕС вече няма място за бежанци от Афганистан. На потенциалните eмигранти от тази страна трябва да им се помогне в тяхната родина, заяви премиерът на Чехия Андрей Бабиш след края на разговорите с премиера на Словакия Едуард Хегер и с канцлера на Австрия Себастиян Курц.

Съвместната пресконференция на тримата политици бе излъчена пряко по Чешката телевизия, съобщава БГНЕС.

„Разговаряхме за Афганистан. Ситуацията там остава непредсказуема. Ние искаме да помогнем на афганистанците в родината им, за да останат там. В Европа за тях вече няма място”, каза Бабиш, който беше подкрепен от двамата си колеги.

Хегер подчерта, че имат единна позиция по Афганистан, а Курц отбеляза, че е „наше задължение да подкрепяме хората в Афганистан”.

Той подчерта, че Австрия е предоставила 18 млн. евро в подкрепа на афганистанците в съседни на тях страни, а станалото през 2015 г. не бива да се повтаря.

„Ние ще се борим срещу нелегалната миграция и срещу контрабандистите, които прехвърлят бежанци”, каза австрийският канцлер.

Тримата правителствени ръководители подчертаха, че в ЕС остава актуален проблемът за борбата с нелегалната миграция. Тя се е засилила във връзка с кризисната ситуация в Афганистан. Ако европейските държави не успеят да спрат потока бежанци от Близкия Изток, тогава ще трябва отново да се обърнат за помощ към Турция.

В тази връзка бе отправена критика и към Беларус. Според тримата лидери, режимът в Минск използва нелегалната миграция като хибридно оръжие с цел оказване на натиск върху Евросъюза. Бабиш бе категоричен, че „искаме да спрем потока от нелегални бежанци от Беларус”.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>