КС образува дело за противоконституционност на мораториума

К онституционният съд /КС/ образува дело по искане на 60 народни представители за установяване на противоконституционност на решението на НС от 22 април за налагане на мораториум върху определени действия на държавните органи, съобщиха от съда.

Малко по-рано днес от ГЕРБ внесоха в КС искане гласуваният от парламента мораториум да бъде обявен за противоконституционен. От партията са поискали и съдът да се произнесе бързо по въпроса.

Конституционните съдии трябва да отговорят на въпроса дали е допустимо с решение на парламента временно да се спира изпълнението на установени от Конституцията и развити в законите правомощия на президента, изпълнителната власт, включително и когато Министерският съвет изпълнява функциите си до избирането на ново правителство.

За докладчик по делото е определен съдия Константин Пенчев.

Тази сутрин Десислава Атанасова говори пред журналисти, след като внесе жалба в Конституционния съд за наложения от Народното събрание мораториум върху определени действия на държавните органи.

ГЕРБ дава решение на НС на Конституционния съд

“Искането е мораториумът да бъде обявен за противоконституционен както и друго – за тълкувателно решение на мораториума”, обясни пред медиите председателят на ПГ ГЕРБ Десислава Атанасова.

От партията имат и още едно, особено, по думите на Атанасова, искане – за бързина на произнасянето.

“Това е важно, според ГЕРБ, защото мораториумът засяга и лечебните заведения. Считаме, че в пандемия за тях е трудно да се справят, ако не могат да се разпореждат с имуществото си – движимо и недвижимо”, посочи Десислава Атанасова.

“Става ясно, че се отнемат правомощия на други власти, а все пак има разделение съгласно конституцията”, изтъкна тя.

В четвъртък след спорове и скандали парламентът наложи мораториум върху част от действията на кабинета “Борисов” 3 за периода, в който е в оставка.

Забраната включва възлагане на концесии, даване на разрешения за проучвания за подземни богатства, поемане на дългове, промени в ръководствата на дружества и болници и назначения в държавната администрация.

Пред журналистите Десислава Атанасова коментира и обявената номинация и отказ за съставяне на правителство от “Има такъв народ”.

Слави Трифонов обяви номинацията за премиер, връщат мандата

“Очаквахме, че “Има такъв народ” /ИТН/ ще поеме отговорност за съставяне на кабинет”, коментира Десислава Атанасова.

Аргументите, според Атанасова, са без логика, защото едва ли не всички в НС са демонстрирали подкрепа. Това е бягане от отговорност, смятат в ГЕРБ.

По-добре за избирателите на Трифонов щеше да е той да носи лично отговорност, а не да праща лице, неизвестно с политическия си опит, коментира Десислава Атанасова кандидатурата на Стефанова. И попита дали това не означава нови избори, за които ще бъдат похарчени нови над 50 млн. лв. и по какви правила.

“Няма политическа зрялост в тези решения лично на г-н Трифонов или на някого от задкулисието, който му пише репликите, допълни председателят на ПГ ГЕРБ. По думите й, Трифонов трябва да знае, че в политиката се носи отговорност. Изводите ще бъдат оставени на целия български народ”, подчерта Атанасова.

“Започва огромната отговорност за президента, той трябва да реши коя ще е политическата сила, на която да връчи третия мандат”, допълни още тя. Според нея никой няма представа какво ще се случи при евентуални избори, резултатът може да е същият.

“Който променя правилата непосредствено преди изборите, му се връща като бумеранг по отношение на изборните резултати”, напомни Атанасова.

относно dovijbg

Проверете също

Драма, екшън и скрити мотиви в “Откраднат живот: финалът“

Т ази седмица Спешното отделение ще се превърне в театрална сцена, на която лекарите ще …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *