Ж ителите на Йерусалим и Газа казват, че се готвят за продължителен конфликт, докато палестинските бойци и израелските сили продължават да разменят удари.

От понеделник вечерта бойците са изстреляли десетки ракети срещу Израел, а Израел реагира, като уцели цели в Газа. Насилието, което в най-тежкото в района от 2018 г., доведе до жертви и от двете страни.

Би Би Си () разговаря с жителите за страховете им.

Южният израелски град Ашкелон понесе най-голямата тежест

на последните обстрелвания с ракети от страна на Газа. Войнственото крило на Хамас предупреди, че ще превърне в „ад” живота тук и това изглежда точно така за местните жители.

Постоянният вой на сирените, предупреждаващи за въздушно нападение, ги кара постоянно да търсят прикритие. Чуват се силни взривове и се вижда бял дим по небето, докато израелската система за противоракетна отбрана прихваща повечето ракети.

Редица сгради обаче са директно засегнати. Убити са две жени. Десетки хора са откарани в болница за лечение. Много от по-старите сгради тук нямат бомбоубежищата, които сега са стандартни за Израел.

Една жена споделя ужасяващият момент, когато

ракета е ударила къщата ѝ, докато тя се е криела в гардероба.

Повечето хора тук се подготвят за тежка размяна на удари, която очакват да продължи и през следващите дни.

„Този кръг на насилие ще стигне далеч. Сега, когато има жертви, хората тук искат проблемът с Хамас да бъде решен веднъж завинаги”, казва друг местен жител.

Междувременно Газа не е преживявала подобна ситуация от години. Този окаян, пренаселен град, много добре знае какво означава война.

Главната търговска улица в града е почти празна, с изключение на няколко купуваци. Повечето магазини бяха затворени преди Ейд ал Фитр (бел .ред. Рамазан байрам) – най-важният религиозен празник за мюсюлманите.

Бомбардировките не стихват, тъй като звукът от палестински ракети и израелски въздушни удари отеква в региона във вторник сутринта.

Израелски въздушен удар удари жилищен блок, в който живеят стотици жители.

Нападението уби двама военни лидери на ислямския джихад, които се криеха вътре.

„Това е израелски тероризъм, ние сме невинни цивилни. Децата ми са ужасени, те не искат да се приберат отново от страх от нови въздушни удари”, казва жена с писък, носейки малкото си дете, докато бяга от сградата.

Откакто започна кръгът на насилие, жителите се втурнаха по домовете си, за да избягат от атентата.

Газа няма убежища или предупредителни сирени, така че жителите на града нямат други възможности освен да се скрият в домовете си.

„Не знаем колко дълго ще продължи този кръг от насилие. Изглежда, че ескалацията продължава”, казва местната жителка Шерин Емададейн. „Майка съм на четири деца, живеем в апартамент в седеметажна сграда. В нашата сграда няма мазе, не знам къде ще избягаме, ако сградата ни бъде бомбардирана”, споделя тя.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>