М амутите са едни от най-популярните древни животински видове. А сега стартиращата компания Colossal иска да ги възроди и това да се случи до 2027 г., съобщава CNET.

За целта компанията смята да използва метода за генетична модификация CRISPR. Colossal планира в рамките на 4 до 6 години да създаде реални животни, които не са точно копие на мамутите, но доста близко до тях.

Основните цели са животните да имат по-малки уши, повече телесна мазинна от слоновете и да притежават и други характеристики, чрез които да са по-устойчиви на студ. Животните ще могат да обикалят тундрата като мамутите, които са изчезнали преди повече от 10 000 години.

“Нашата истинска цел е успешно да възстановим вида на мамута, включително със свободно движещи се и самовъзпроизеждащи се стада в Арктика. Фокусирани сме върху това първите животни да бъдат родени в рамките на следващите 4 до 6 години”, казва Бен Лам, съосновател на Colossal.

Colossal вече има финансиране от 15 млн. долара и 19 служители в офиси в Далас, Бостън и Остин. Мисията на проекта обаче не е финансова печалба, а да се помогне на планетата. Той е символ, който да привлече вниманието към проблемите с намаляващото разнообразие на животински видове и да мотивира повече усилия за решаването им.

За реализирането му ще се използват и разработват технологии, които след това ще могат да се прилагат и за други цели, които да финансират компанията. Ламм казва, че разработката на мащабни техники за генетично инженерство може да е от полза не само за връщане на изчезнали видове, но и за комерсиални цели.

Той дава за пример изкуствена утроба, в която ще растат ембрионите на мамутите. Друга цел е да се спечели и повече доверие към метода CRISPR, който провокира доста дебати за генетичните промени и редактирането им.

Ламм допълва, че компанията не иска да създава своеобразен Джурасик парк. “Фокусът ни е към запазването и защитаването на биологичното разнообразие, не да слагаме животни в зоопаркове”, казва той. Вече се мисли и за връщането на други праисторически видове.

Разбира се, има и критики, че подобни проекти са вмешателство в естествения ход на планетата. Компанията обаче смята, че това е форма на компенсация. ООН изчислява, че човешката дейност пряко застрашава 1 млн. вида. Затова подобни проекти могат да адресират проблеми с намаляването на видовете, смятат от Colossal.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от и .

За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в .

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>