Ц ентралната банка на Китай обяви, че всички трансакции с криптовалути са нелегални, съобщава CNET. Това е поредна стъпка на страната в затягане на контрола над този актив.

В сайта си банката е публикувала съобщение, че “бизнес дейностите с виртуални валути са незаконни финансови дейности”. Забраняват се всякакви преводи, търговия и обмен на криптовалути, както и платформите, чрез които се извършват тези активности.

Банката също така смята да забрани и използването на международни борси за криптовалути. Аргументът е, че техните услуги достигат страната чрез интернет. Забраната ще важи само за китайските граждани.

Новината първоначално понижи цените на криптовалутите, но въпреки това през уикенда възстановиха част от позициите си и започват новата седмица с положителен баланс. Според анализатори от GlobalData, това не е първият път, когато Китай заплашва със строги правила, но в последствие не ги налага.

Подобни съобщения “стряскат” пазара и му се отразяват за известно време, но само реални закони ще имат дългосрочен ефект, смятат анализаторите. Въпреки мнението им, Китай действително е наложил доста ограничения на криптовалутите, включително забрана за финансовите институции да помагат за “изкопаването” или продаването на виртуални валути.

Също така страната започна и поредица мерки за ограничаване на фермите за генериране на Bitcoin, защото използват огромно количество енергия. Въпреки това, страната не е противник на идеята на виртуалните валути, като разработва своя официална такава.

 

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>