България ще навлезе в “оранжевата зона” по разпространение на коронавируса до няколко дни. Според плана на здравното министерство за борба със заразата това налага да се предприемат мерки. Категоричен бе здравният министър Стойчо Кацаров в студиото на Нова телевизия.

“Мерките в “оранжевата зона” предвиждат намаляване на капацитета. В момента ограничението е до 50%. Ако страната влезе в “оранжевата зона”, планът предвижда намаляване на този капацитет до 30%, а не затваряне”, категоричен е здравният министър.

Кацаров каза, че не може да бъде упрекнат, че налага страх или прилага някакви мерки за дискриминация – ограниченията в плана са предвидени за всички събития на закрито, а не само за заведения за хранене, дискотеки или барове. Освен това ограничителните мерки в страната са от най-либералните в цяла Европа, посочи той.

Данните за страната не изискват налагането на ограничения засега.

Кацаров обяви, че се подготвя и ще се предложи до края на седмицата да бъде приет пакет за диагностика и лечение на болни от коронавирус в амбулаторни условия на базата на Единния протокол. Така ще се плащат лекарствата и изследванията в извънболничната помощ и прегледите на лекарите, които осъществяват лечението в амбулаторни условия.

Това допълнително ще намали натискът към болниците, които са критично звено.

Министърът коментира и актуализацията на бюджета. По думите му, ако тя не се приеме, правителството няма да има възможност да изплати компенсации. В момента няма никакви пари за подпомагане на засегнати бизнеси.

За работа на първа линия са изплатени средствата за юни и юли от резерви на здравното министерство и на други министерства. За август вероятно парите няма да стигнат за изплащане дори на помощта за медиците на първа линия, предупреди Кацаров. Той отново заяви и че проблем септември месец със закупуването на лекарства ще имат и болниците, ако няма актуализация на бюджета.

Той коментира и разногласията между Столичното РЗИ и здравното министерство относно налагането на ограничения в София. “Д-р Данчо Пенчев е изчислявал седемдневна заболеваемост, а в плана ясно сме разписали, че критерият е 14-дневната. Има разлика в тези числа. Законът обаче му дава възможност, след съгласуване с главния държавен здравен инспектор, да наложи мерки, независимо от това дали аз ги одобрявам, или не”, поясни ресорният министър.