Освен модерния нов кораб „Драгън“ и ракетата „Фалкън 9“, която трябва да го изведе с екипаж в орбита, от „СпейсЕкс“ показаха и още един детайл от бъдещето на космическото пътуване, който по-скоро прилича на научна фантастика – новите костюми на астронавтите.

Когато си мислим за изследване на Космоса, обикновено си представяме хората облечени в огромни високотехнологични костюми, като тези с които излизат в пространството извън Международната космическа станция. По време на излитане астронавтите досега бяха облечени с типичните оранжеви обемни гащеризони – космическа мода, позната още от програмата със совалките на НАСА.

Сега обаче от „СпейсЕкс“ са конструирали нови костюми, които по нищо не се различават от тези в който и да било филм от жанра на научната фантастика. Новите екипи на астронавтите са вталени с чист дизайн единствено в черно и бяло. Шлемовете също са с далеч по-минималистична форма от предишните.

Снимка:
NASA/SpaceX

Модерни, но също толкова безопасни

Дизайнът на новите костюми е толкова необичаен за масовата публика, че, когато беше представен през 2018 г., създателят на „СпейсЕкс“ Илон Мъск трябваше да увери почитателите си в социалните мрежи, че те наистина са изключително безопасни.

Местейки слайдера, можете да видите разликите между костюм от ерата „Аполо“ и новия костюм на “СпейсЕкс”. Трябва да се спомене, че облеклото за мисиите „Аполо“ е част от цял скафандър, който може да се сглоби на етапи, докато костюмът на “СпейсЕкс” е по-скоро облекло за по време на полет, което може да предпази астронавтите при авария.

„Определено работят! С този костюм можеш да скочиш във вакуумна камера и нищо няма да ти се случи“, коментира тогава той.

Ляво – “тиквеният костюм”, използван по време на мисиите със совалки; Дясно – руската разработка “Сокол”
Снимка:
NASA/SpaceX

Астронавтите, които трябваше да излетят с първия пилотиран полет на кораба „Драгън“ Боб Бенкен и Дъг Хърли също коментираха новия дизайн на космическото облекло по време на официална пресконференция.

Според Хърли костюмите на Мъск са коренно различни от това, което астронавтите носят по принцип, като разликата със „Сокол“ е по-голяма. „Новото облекло минава през същия процес на проверка като „Тиквения костюм“ и „Сокол“ – инженерите проверяват за течове, електрониката минава проверка“, допълва Хърли.

Снимка:
NASA/SpaceX

Екипите на „СпейсЕкс“ са високотехнологични и предоставят защита на астронавтите в случай, че кабината на „Драгън“ се декомпресира при авария. Те имат един единствен „вход“, в който се закачат животоподдържащите системи.

Шлемовете са изработени със специална технология за 3D принтиране, която позволява вграждане на различните системи за комуникация и вентилация в самия шлем.

Снимка:
NASA/SpaceX

И Бенкен, и Хърли коментират в интервю, че костюмите са изключително лесни за използване, много са леки и дават голяма свобода за движение, което е важно за изпълнението на която и да е мисия.

Въпреки това костюмите на „СпейсЕкс“ не са предназначени за разходка в Открития Космос. За тази цел все още се използват обемните скафандри, разработени от НАСА. Очаква се в обозримото бъдеще космическата агенция да разработи и тества изцяло нов тип скафандър, който по план ще се тества на Международната космическа станция през 2023 г., а през 2024 г. с нещо астронавти ще кацнат на Луната.

Снимка:
NASA/SpaceX

Съвременно пътуване в Космос с дъх на кино

Дизайнът на костюмите на „СпейсЕкс“ е необичаен, но връзката с Холивуд е доста по-сериозна.

Облеклото е измислено от известния филмов костюмен дизайнер Хосе Фернандез, който е работил по филми като „Жената чудо“, „Върколакът“, „Батман срещу Супермен“ и „Капитан Америка“.

Снимка:
NASA/SpaceX

Според Боб Бенкен целта на компанията е да създаде нова визия и символизъм за пътуването в Космоса. „Този леко ретро дизайн иска да създаде свой уникален облик на мисията вместо да копира това, което вече сме виждали“, казва той.

По думите му „Тиквеният костюм“ е станал незабравим символ на пътуването с космическите совалки и костюмите на „СпейсЕкс“ скоро ще придобият същия култов статут.