Б ензиностанции от Флорида до Вирджиния започнаха да свършват горивото, а цените да вървят нагоре, след като вече пети ден мрежата на американския оператор на петролопроводи “Колониъл” е блокирана след хакерска атака, информира БТА.

Северна Каролина, Вирджиния и Флорида обявиха извънредно положение.

Администрацията на президента Джо Байдън прогнозира, че “Колониъл”, която осигурява близо половината от доставките на горива по източното крайбрежие, ще възобнови работа до няколко дни и призова хората да не пълнят резервоарите си догоре.

“Призоваваме хората да не се презапасяват”, заяви министъра на енергетиката Дженифър Гранхолм и увери, че нещата скоро ще се нормализират.

“Колониъл” бе принудена да затвори огромната си мрежа заради хакерска атака в петък, с т. нар. рансъмуеър – код, който криптира компютърните системи, а хакерите изискват откуп за деблокирането им.

Опитът за киберизнудване е дело на хакерска група, известна като “Дарк сайд”, която краде от корпорации и дарява част от откраднатото за благотворителност. Следите на атаката водят към Източна Европа.

Байдън обаче подчерта, че засега няма данни зад нападението на стои Русия, каквито спекулации се появиха в медиите в САЩ.

“Колониъл” транспортира бензин и дизелово гориво по тръбопроводи с обща дължина 8800 км в страната. Базираната в Джорджия компания пренася бензин и друго гориво от Тексас до Североизтока. “Колониъл” доставя приблизително 45 процента от горивото, използвано по Източния бряг на САЩ.

Безоловният бензин доближи 2,99 долара за галон (1,3 лв. за литър), което е най-високата цена от ноември 2014 г., съобщи Американската автомобилна асоциация.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>