И талианската антимонополна служба глоби Google с малко над 100 млн. евро, съобщава TechCrunch. Обвинението към ИТ гиганта е за злоупотреба с господстващото си положение на пазара.

По-конкретно става дума за платформата Android Auto и как Google допуска или не допуска приложения до нея. Android Auto е платформа, която позволява на потребителя да използва смартфона си в режим за автомобили и предлага функции и услуги, които са съобразени с факта, че шофира през това време.

Една от особеностите е, че не всички приложения за Android се допускат до нея. Така се стига до жалбата на приложението JuicePass на компанията Enel X Italia.

Нейното приложение не е било допуснато до таблото на Android Auto и може да се използва само в стандартната среда на Android. Това изисква използване на телефона с ръка, вместо през Android Auto или дисплея на автомобила, което ще е по-лесно, сигурно и релевантно за потребителя, казва Enel.

Регулаторът се съгласява и е наредил на Google да добави приложението към Android Auto. Освен това ИТ гигантът трябва да осигури достъп и на други приложения, които заявят такъв.

Институцията отблеязва, че собствената услуга на Google – Maps, вече показва къде има зарядни станции за автомобили и може в бъдеще да предложи и плащания през тях, което ще я направи директен конкурент на другите приложения. Отказът да допусне Enel с JuicePass “нечестно ограничава възможностите за крайните потребители”, казва още регулаторът.

Google отхвърля обвиненията. Компанията казва, че ограниченията в AndroidAuto са направени, за да не се разсейват шофьорите и да извършват само най-важните дейности докато управляват превозно средство. Компанията твърди, че платформата предлага достъп на “хиляди” приложения и броят им ще продължи да се увеличава.

ИТ гигантът не казва защо не е допуснал приложението на Enel, нито дали ще се съобрази със заповедта на регулатора. От жалбата на енергийната компания става ясно, че казусът е на повече от две години.

Решението на италианския регулатор ще важи за целия Европейски съюз. Това не е и единствената проверка на Google в страната. От октомври миналата година антитръстовата институция проверява ИТ компанията и за поведението ѝ в бизнеса си с онлайн реклами.

 

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>