Индия одобри първата в света ДНК ваксина срещу коронавирус

Индия одобри първата в света ДНК ваксина срещу коронавирус

Индия одобри за спешна употреба при хора на и над 12 години първата ДНК ваксина срещу коронавируса в света, съобщава “Ройтерс”.

Очакванията са, че одобрението на препарата ще даде нов тласък на ваксинационната програма в страната.

Целта на индийските здравни власти е до декември да ваксинират всички подлежащи на имунизация пълнолетни лица в страната.

Първата в света ДНК ваксина срещу коронавируса се нарича ZyCoV-D. Тя използва участък от генетичен материал от вируса, който дава инструкции на ДНК или на РНК да произведат специфичен протеин, който имунната система разпознава и на който реагира.

Ваксината се поставя в три дози. Производителят й – Cadila Healthcare Ltd – планира да произвежда по 100-120 милиона дози от препарата годишно.

Ваксината е разработена в партньорство с Департамента по биотехнологии, като това е втората ваксина срещу коронавируса, която е разработена от индийски специалисти.

В Индия вече има разрешение за спешна употреба на ваксината Covaxin на компанията Bharat Biotech.

В страната са разрешени за употреба общо шест ваксини срещу COVID-19. Само 9,18% от цялото население обаче е напълно ваксинирано.

Изследване с участието на 28 000 доброволци от цялата страна е установило, че одобрената ДНК ваксина има ефикасност от 66,6%.

относно dovijbg

Проверете също

Роналдо: Трябва да обявим смъртта на нашия син

Сподели “С най-дълбока тъга трябва да обявим смъртта на нашия син. Това е най-голямата болка, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *