К огато дългогодишните партньори Ани Спринкъл и Бет Стивънс се женят за Земята през 2018 г., това е бурен празник в горите от секвоя на Санта Круз, Калифорния, на който присъстват повече от 300 гости, облечени в зелени дрехи.

Когато Спринкъл и Стивънс четат обетите си и обещават да почитат и ценят Земята, те молят гостите си да направят същото. Всеки присъстващ е получил като подарък торба с пръст и е бил помолен да вдиша аромата ѝ.

Тази „Зелена сватба“ не е първият път, в който двете жени се женят, не е и последният.

Двойката се венчае за небето, Луната, снегът и Слънцето, наред с други природни елементи. Те организират церемонии по целия свят със стотици гости и дори се ожениха за Адриатическо море по време на престижното Биенале във Виена.

След тяхната „Зелена сватба“, Спринкъл и Стивънс дават име на движението си и манифест. Двойката се обявява за „екосексуални“ – ангажирани да се отнасят към Земята като към любим човек, за да я спасят.  

„Наистина се опитваме да променим призмата, през която хората гледат на Земята. Вместо като ресурс, ние искаме хората да виждат Земята като източник на здраве и удоволствие в живота. Те са наистина взаимосвързани“, каза Стивънс в съвместно видео със Спринкъл.

Церемониите на пръв поглед може да изглеждат като пародии. Но колкото и игриви да са Спринкъл и Стивънс, двете артистки, реагират на сериозни проблеми. Те използват сватбените ритуали за екоактивизъм във времена, в които е пределно ясно колко опасни може да бъде климатичната катастрофа.

Тяхното почти 20-годишно сътрудничество е създало екосексуални представления, изложби, събития и теория.

Нова книга „Поемане на екосексуалната позиция: Земята като любовник“ подробно описва цялата им практика, от ранните проекти за любов и интимност, до техните годишни сватби, до техните документални филми като „Водата ни прави мокри“.

Ангажиментът на двойката към Земята като техен любовник (а не Земята като майка) означава, че те са „лудо, страстно и яростно влюбени“ в нашата планета, както те обявиха в манифеста си преди десетилетие. „Безсрамно прегръщаме дървета, масажираме Земята с крака и разговаряме еротично с растенията“, пишат те.

„Ние правим любов със Земята чрез сетивата си“,

добавят жени

.

 

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>